Een baby van 6 maanden oud is eerder deze week om het leven gekomen. Het kind was vergeten in de wagen en stierf aan overhitting en dehydratatie. Het is een zoveelste fatale incident. Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang), zelf moeder, betreurt het tragisch ongeval ten zeerste en legt haar wetsvoorstel voor verplichte alarmsystemen bij kinderzitjes opnieuw op tafel.
Een medewerkster van het Saint-Joseph de Gilly-ziekenhuis in Charleroi is verantwoordelijk voor een drama die haar allicht levenslang zal traumatiseren. De vrouw begon woensdag aan haar werkdag, maar vergat haar kleine dochter in de wagen op de parking. Pas toen de vader – die in de late namiddag de baby wou ophalen in de crèche – telefoneerde wegens de afwezigheid van het kind drong het de moeder door dat het kind vergeten was.
Om de zoveel jaar sterft een baby op de parking in de zomer…
De vrouw snelde naar de parking, maar het kwaad was al geschied en de baby bleek al overleden. Dat liet de procureur des konings van Charleroi, Vincent Fiasse, tijdens een persconferentie donderdagmiddag weten en noteerde De Standaard. Het parket bekijkt nog of de vrouw vervolgd zou worden. Er loopt alvast een onderzoek naar een gebrek aan voorzichtigheid.
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk drama zich voordoet. Jaarlijks sterven er tal van huisdieren op de achterbank van wagens, maar om de zoveel jaren zijn er ook menselijke slachtoffers. Een baby uit Kessel-Lo stierf zo aan de leeftijd van 11 maanden in 2009 door verstrooidheid van de vader. Twee jaar ervoor stierf dan weer een 5 maanden oude baby door een vergetelheid van de moeder. Het meest recente voorval voor dat van deze week was in 2012, toen een soldaat zijn kind was vergeten op de parking in Evere van het militair domein.
Alarmsysteem
De frequentie van de drama’s noopte Ellen Samyn ertoe om in 2021 een wetsvoorstel in te dienen om producenten van kinderzitjes te verplichten om een alarmsysteem in te voeren. Dat alarm dient in werking te treden wanneer een kind in zijn/haar eentje in de auto achterblijft, en de eigenaar van het voertuig of de omstanders te waarschuwen. Italië voerde al dergelijke wetgeving in, in 2009.
Het wetsvoorstel uit 2021 “werd toen helaas weggestemd door de meerderheid”, reageert Samyn aan V-NIEUWS. Maar zij blijft vastberaden om met dit instrument dergelijke drama’s naar de toekomst toe te voorkomen. “Als deze wet in 2021 werd gestemd, hadden we hier nu misschien niet gezeten. Baby’s kunnen niet voor zichzelf opkomen of zichzelf beschermen, dus is het aan ons.”
Samyn laat weten dat ze het wetsvoorstel zal updaten en opnieuw zal indienen voor het zomerreces.
U kan er ook het verslag op nalezen https://t.co/HCIRKbDzgL. Het was toen niet belangrijk genoeg maar dit verschrikkelijk drama had kunnen vermeden worden… https://t.co/tsWg30PLqq
— Ellen Samyn (@e_samyn) June 8, 2023