6.6 C
Brussel

Open Vld-voorstellen omtrent leefloon zijn niets nieuws

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Open Vld voorzitter Egbert Lachaert stelt in zijn essay ‘Vrije mensen groeien’, dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd in Sint-Jans-Molenbeek, dat de sociale mobiliteit moet worden bevorderd in onze samenleving. De idee van de ‘Belgian Dream’ moet worden hersteld door bijvoorbeeld schoolplicht en een limiet op de sociale voordelen voor mensen die niet werken, meldt Het Laatste Nieuws. De idee van de inperking van het eindeloos leefloon, is geen nieuwe uitvinding. Het Vlaams Belang kwam hiermee eerder al op de proppen. Volgens kamerlid Ellen Samyn “moeten we stoppen met het OCMW van de wereld te spelen.”

Volgens de Open Vld-voorzitter is het herstellen van de falende ‘sociale lift’ de grootste uitdaging waar liberalen in 2023 voor staan. De mensen zijn het vertrouwen verloren en moeten opnieuw geloven in groei en vooruitgang. Dit herstel begint volgens de voorzitter in het onderwijs. Hij stelt voor om een schoolplicht in te voeren in plaats van een leerplicht, zo zou thuisonderwijs bijvoorbeeld worden beperkt.

‘Vlaams Belang wil een solidair en rechtvaardig Vlaanderen, waar iedereen vooruitgaat’

Het pleidooi van het Vlaams Belang werd al veel eerder aangevoerd, dat is te lezen in De Tijd. Het discours dat het Vlaams Belang volgt over het leefloon, wordt overgenomen door Open Vld en Vooruit. Open Vld pleit voor een plafond op de sociale voordelen voor niet-werkenden. Een leefloon is een aanzienlijk bedrag dat gekoppeld is aan andere voordelen. Daarom moet er volgens Lachaert gevraagd worden dat iemand met een leefloon zijn best doet om bijvoorbeeld de taal te leren, een job te zoeken of af te kicken van een verslaving.

“Het verschil tussen werken en niet-werken moet vanzelfsprekend groter worden.”, aldus Samyn. “Open Vld zit sinds 1999 onafgebroken in de federale regering, waarin zelfs een periode zat tussen 2014 en 2020 zonder socialisten, ze hebben decennia de tijd gehad om écht het verschil te maken en de laagste lonen op te krikken.”

“Echter deed de partij dat niet en spendeerde ze liever geld aan het gefaalde opengrenzenbeleid. Uit cijfers blijkt dat leefloon een magneet is voor EU- en niet-EU burgers in België. Ongeveer 40% (cijfers uit 2022) gaat naar niet-Belgen”, vervolgt Samyn. “Dit weegt op onze sociale zekerheid. Vlaams Belang zal zich altijd inzetten voor de gewone Vlaming, zeker voor diegenen met de laagste lonen.”

Dat Open Vld en Vooruit pleiten voor dit soort maatregelen wordt niet overal in dank afgenomen. De zusterpartij van Vooruit, PS, verzet zich met alle macht hiertegen. Het is dan ook de vraag hoe deze evolutie verder zal gaan. Het Vlaams Belang pleit alvast voor een “solidair en rechtvaardig Vlaanderen, waar iedereen vooruitgaat”.

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen