9.7 C
Brussel

Ook socialist Tom Meeuws geeft er de brui aan: “ben het moe”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Meeuws, tot niet zo lang geleden dé kopman van de socialisten in Antwerpen, geeft er de brui aan. Hij stopt met onmiddellijke ingang met de politiek. Dat is bijzonder, want Meeuws was schepen voor Sociale Zaken in Antwerpen voor Vooruit en staan we slechts enkele maanden voor de verkiezingen. Meeuws’ schepenfunctie zal voortaan door gemeenteraadslid Tatjana Scheck (49) worden waargenomen. Ook neemt Meeuws ontslag als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Kennelijk zijn de handvol jaren bij sp.a/Vooruit zeer vermoeiend geweest voor Meeuws. “Ik stop omdat ik moe ben én hét ook een beetje moe ben”, zo luidt het in HLN en GvA. 

“Ik stop omdat ik moe ben”, zegt Meeuws in GvA. “En ook omdat ik hét een beetje moe ben. In een bestuur met flink wat ideologische verschillen was het wekelijks strijden voor dossiers, maar evengoed voor het tegenhouden van dossiers. Ik heb dat steeds met vuur gedaan, met open vizier en collegiaal. Uiteraard is niet alles gelukt en heb ik dikwijls boven mijn gewicht moeten boksen.”

Meeuws’ politieke ster viel neer voordat ze degelijk kon opstijgen

De politieke loopbaan van Meeuws was van het begin hobbelig. Hij werkte eind jaren ’90 nog als cabinetard op een Antwerps groen kabinet en later – tussen 2013 en 2015 – zou hij Antwerps directeur voor De Lijn worden. In 2016 werd hij voorzitter van sp.a Antwerpen, om hierna in 2018 ‘Samen’ op te richten: een zeer kortlevend Antwerps kartel tussen de socialisten en de ecologisten van Groen.

Dat kartel zou namelijk snel ontploffen aan het begin van 2018 nadat er financiële onregelmatigheden en fouten naar boven kwamen die Meeuws tijdens zijn functie als directeur bij De Lijn uitvoerde. Hierna zou niet Meeuws, maar Jinnih Beels lijsttrekker worden voor sp.a Antwerpen in 2018. Een verkiesbare plaats als parlementslid voor Meeuws in 2024 zat er dan ook niet in.

Meeuws is niet het enige Vooruit-kopstuk dat enkele maanden voor de verkiezingen zijn biezen pakt. Midden november 2023 stapte Conner Rousseau – zelfverklaard ‘oppersos’ -nog op als partijvoorzitter na beschuldigingen van seksisme en racisme.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen