5.5 C
Brussel

Ook gevangenissen van Mechelen, Turnhout en Leuven weigeren nu extra gedetineerden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na Antwerpen en Hasselt gisteren, zullen nu ook de gevangenissen van Mechelen en Turnhout, en de hulpgevangenis van Leuven hun poorten sluiten voor nieuwe gedetineerden. De cipiers voeren actie, vanwege de overbevolking. “De gevangenisdirecteurs hebben gehuild bij de minister van Justitie, omdat ze het niet meer kunnen bolwerken”, zegt Robby De Kaey van het ACOD tegen VRT.

Er is een overbevolking van zo’n 15 procent in Belgische gevangenissen. “Dat leidt tot onaanvaardbare werkomstandigheden en enorme detentieschade”, zegt De Kaey in ‘De ochtend’ op Radio 1. “De minister van Justitie (Paul Van Tigchelt, red.) heeft altijd de mond vol over het recidivecijfer, re-integratie en gericht werken, maar dan moet je daar natuurlijk de omstandigheden voor creëren.”

Al vijf gevangenissen in Vlaanderen hebben daarom besloten om geen nieuwe gedetineerden meer aan te nemen. “De personeelsleden hebben een hele grote berg met problemen in hun dagelijkse werking. Vorige week heeft de minister met de gevangenisdirecteurs samengezeten. Daar hebben mensen zitten huilen, omdat ze het niet meer kunnen bolwerken”, aldus De Kaey.

Samenstelling van de gevangenisbevolking

Op X plaatste Vlaams Belang-kamerlid Frank Troosters zaterdagmiddag nog iets dat aansloot op dit nieuws. “43 Procent van de gevangenispopulatie is niet-Belg. Meer dan 30 procent is zelfs illegaal”, klinkt het. “Veroordeelden, hun verblijfsrecht intrekken en terugsturen naar hun land van oorsprong, op straffe van opzeggen ontwikkelingssteun en visa voor de landen die terugname weigeren.”

Lees hier meer over de overbevolking:

Nog steeds 15 procent overbevolking in gevangenissen

BRON:VRT
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen