Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) duwt het Federaal Ontwikkelingsplan voor energietransitie door. Gevolg hiervan is dat de heffingen in de elektriciteitsfactuur zullen stijgen. “De kosten van niets doen zijn vele malen hoger”, klinkt het dogmatisch bij Van der Straeten in De Standaard.
Het Federaal Ontwikkelingsplan legt vast hoeveel netbeheerder Elia mag investeren in de periode 2024-2034. Op basis van het plan dient Elia te bepalen hoe België de eigen energiebevoorrading de komende 10 jaar kan versterken en betaalbaar houden. Het Ontwikkelingsplan omvat onder andere de bouw en aansluiting van het energie-eiland voor de Belgische kust en de hoogspanningslijnen Ventilus en Boucles du Hainaut. Volgens de groene minister zou het belangrijk zijn voor de realisatie van de energietransitie.
Finaal worden de extra investeringen doorgerekend in de factuur van de eindgebruiker. Energieregulator Creg waarschuwde dat het plan de hoogspanningstarieven die in de eindfactuur worden verrekend, zou kunnen verdubbelen. Een modaal gezin zou de factuur zien stijgen met om en bij de 35 euro. Voor bedrijven kan dit neerkomen op ettelijke miljoenen euro’s.
Ontwikkelingsplan voor de overheid, afbetalingsplan voor de burger
Van de Straeten tracht dit te weerleggen, en stelt: “de kosten van de klimaatopwarming bedragen een veelvoud van de investeringskosten, die zich vertalen in extra werkgelegenheid, bevoorradingszekerheid en meer goedkoper energie.”
Creg schat de kostprijs van het plan op 6,6 miljard euro, echter is dit nog niet zeker. Het ontwikkelingsplan is een eerste stap, en er moeten nog onderhandelingen volgen. Het is aan Creg om erover te waken dat de tarieven redelijk blijven. Bovendien is het niet zeker dat alle investeringen uitgevoerd zullen worden.
Voor Elia zelf zijn de gevolgen van het investeringsplan alleszins gunstig. Omwille van het geregeld monopolie van de netbeheerder mag het een winstmarge doorrekenen op zijn activa. Voor andere industrieën zijn de vooruitzichten minder gunstig. De hoge investeringen botsen op verzet, gezien dit in andere industrieën een gepeperde rekening kan betekenen.