8.6 C
Brussel

Nipte meerderheid Europees Parlement wil vetorecht afschaffen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het vetorecht moet op de schop en de Europese Unie moet nog meer macht krijgen, vindt Guy Verhofstadt (Open Vld/Renew Europe). Zijn voorstellen werden met een nipte meerderheid goedgekeurd in het Europees Parlement. Dat meldt de VRT. “Voor zo’n EUSSR hebben we nooit getekend. In 2024 zullen we de nipte eurofanatieke meerderheid breken”, belooft Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).

Het is al lang geen geheim meer dat Guy Verhofstadt, Europees Parlementslid voor de liberalen en voormalig premier van België, meer macht wil voor de Europese Unie. De soevereiniteit van de natiestaten die samen het blok vormen, ziet Verhofstadt als een obstakel dat zijn beoogde federale superstaat tegenhoudt.

Met angstboodschappen over de “brutale wereld waarin we sinds enkele jaren leven” spoorde hij dan ook zijn ambtgenoten aan om in te stemmen met zijn hervormingsvoorstellen. “De huidige regels verlammen de Unie”, vindt Verhofstadt. “Zeker als we de EU gaan uitbreiden is een nieuw verdrag nodig.”

Hoe de Europese Unie functioneert, wordt bepaald aan de hand van het Verdrag van Lissabon. De bevoegdheden van de EU in beleidsdomeinen als gezondheidszorg, migratie, klimaat… vloeien hieruit voort. Ook de hoeveelheid macht die de lidstaten en Europese instellingen hebben in het nemen van beslissingen, legde men vast via dit verdrag. Verhofstadt viseert dus de fundamenten van de Europese samenwerking.

Vetorecht en soevereiniteit, weg ermee

Het voorstel van Verhofstadt behaalde slechts een nipte meerderheid: 291 parlementsleden stemden voor, 274 tegen. Hiermee stemde het parlement in met wijzigingen aan meer dan honderd verdragspunten. Vooral de globalistische en progressieve elementen in het halfrond kon zich goed vinden in de supranationale machtsuitbreiding.

De meest opvallende potentiële wijziging is het afschaffen van het nationaal vetorecht. Bij het nemen van bepaalde ingrijpende beslissingen moeten alle lidstaten hun akkoord geven. Hiermee wil het parlement nu komaf maken en dit vervangen door een systeem van gekwalificeerde meerderheid. Die meerderheid kan zo hun wil opleggen aan alle dissidente lidstaten.

Ook moet de Europese Unie meer macht krijgen volgens het voorstel van Verhofstadt. Milieu, biodiversiteit en onderhandelen over klimaatbeleid wil hij een exclusieve bevoegdheid van de EU maken. De lidstaten zouden dit dus niet meer zelf mogen bepalen. Onderwijs en gezondheidszorg mag ook rekenen op meer inmenging door het supranationale orgaan.

Hevige kritiek van nationalisten

De voorstellen oogstten enorme kritiek, onder meer van de Identiteit & Democratie-fractie in het Europees Parlement, waar ons land vertegenwoordigd is door het Vlaams Belang.

Zo uitte fractieleider Gerolf Annemans zich bijzonder kritisch over de Conference on the Future of Europe, die door Eurofielen gebruikt werd om hun beoogde hervormingen te legitimeren. Dit “federalistisch stukje komisch theater” noemde hij een mislukking. “Niet minder dan 13 lidstaten gaven reeds te kennen geen verdragshervorming te willen op basis van deze nepconferentie”, zei Annemans in het Europees Parlement. Volgens de politicus misbruikte men selectief samengestelde burgerpanels om een federalistische mening op te dringen.

De ID-fractie wil “vanaf nul herbeginnen”, opt-out-mogelijkheden uitbreiden en opnieuw meer macht teruggeven aan de lidstaten. Subsidiariteit moet ook terug ingevoerd worden, wat inhoudt dat de EU zich niet mengt in zaken die ook door ‘lagere’ nationale instanties kunnen worden geregeld. “Enkel zo zullen we de Europese samenwerking redden”, vindt Annemans. Hij wil een EU die dichter bij de burgers staat, “in plaats van de totaal wereldvreemde en gecentraliseerde EU-staat die de federalistische lobby in dit parlement voor ogen heeft.”

Ook Europees Parlementslid Tom Vandendriessche reageerde in een persbericht dat de EU “steeds verder en steeds sneller” van “het pad van de democratie” afdwaalt. “Het is waanzinnig dat zich democratisch noemende Vlaamse partijen hierin meegaan”, vindt hij. “In Verhofstadts (Open Vld) democratie is er enkel ja knikken en in de pas lopen”, vervolgt de politicus. “Zijn plannen betekenen zonder meer het einde van de natiestaat en een ernstige bedreiging voor de democratie.”

Vandendriessche ziet de afschaffing van het vetorecht dan ook als dictatoriaal: “Voor zo’n EUSSR hebben we nooit getekend”. Hij beloofde dat zijn partij, het Vlaams Belang, zich zal verzetten tegen een oppermachtige supranationale Unie. “In 2024 zullen we de nipte eurofanatieke meerderheid in het Europees Parlement breken.”

BRON:VRT
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen