18.7 C
Brussel

Nieuwe cijfers tonen aan: 13 procent van minderjarigen in Hasselt kon fout stemmen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nieuw vrijgegeven cijfers tonen aan dat het elektronisch stemmen tijdens de verkiezingen verre van vlekkeloos verliep. In het kiesdistrict Hasselt kon maar liefst 13 procent van de minderjarige kiezers foutief stemmen. Dat blijkt uit een steekproef van het College van deskundigen in vijf Vlaamse kieskantons en wordt gemeld door Het Nieuwsblad.

Naast Hasselt vonden er ook grote onregelmatigheden plaats in Puurs en Lievegem. Daar stemde ongeveer 5 procent van de 16- en 17-jarigen met een fout stembiljet. In Zoutleeuw en Turnhout waren de fouten minder frequent, maar toch aanwezig.

Ondanks de fouten hebben de meeste parlementen de verkiezingen reeds geldig verklaard. Alleen de Kamer houdt de goedkeuring nog in beraad. Dit komt door een nieuwe procedure waarin zes commissies de klachten tegen het verloop van de verkiezingen onderzoeken. Zij hebben tot volgende week woensdag om hun rapporten in te dienen. Hoewel de kans op herverkiezingen klein lijkt, is er veel ongenoegen onder de Kamerleden.

Aantal fouten mogelijk nog hoger

Het College van deskundigen telde in totaal 2.171 fouten in heel België, waarvan 1.700 in Brussel en 399 in Vlaanderen. Aangezien slechts vijf Vlaamse kieskantons werden onderzocht, is het werkelijke aantal fouten vermoedelijk nog hoger.

Het hele gebeuren is ook partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) niet ontgaan. “Wat een farce”, reageerde hij recent nog op Facebook. “De grootste bedreiging voor het vertrouwen in de democratie is het cordon én het wanbestuur van de systeempolitiek. Niet alleen kunnen ze het land niet besturen, zelfs verkiezingen organiseren blijkt moeilijk.”

Lees ook:

Nieuw bewijs: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen