5.8 C
Brussel

Linkse prof: autochtone Nederlanders moeten integreren in multicultuur

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse hoogleraar Maurice Crul heeft in Trouw opgeroepen tot ‘integratie’ van autochtone Nederlanders, omdat veel steden nu een minderheid aan Nederlanders zonder migratie-achtergrond hebben. Volgens hem zou het voor autochtone Nederlanders voordelig zijn zich aan te passen aan de multiculturele gemeenschappen binnen de grote steden, ondanks hun eigen cultuur. Crul zegt dat de oude kijk op integratie achterhaald is. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) geeft Crul tegengas op Twitter.

Het onderzoek naar migratieachtergronden is uitgevoerd in de Javastraat, één van de omvolkte buurten in Amsterdam-Oost. Zo’n 60 procent van de inwoners daar zou niet meer van allochtone afkomst zijn. Volgens Maurice Crul, professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zouden de overgebleven autochtone Nederlanders veel moeten integreren in hun eigen multiculturele buurt, want dat doen ze zogezegd te weinig.

Volgens Crul doet de Nederlander geen moeite om te integreren bij zijn Indonesische, Ethiopische of Koreaanse buren. De meeste mensen die hebben deelgenomen aan de enquête die gepaard ging met het onderzoek, vinden het leven in een multiculturele buurt niet erg, maar zouden wel vermeend bang zijn om hun allochtone medebewoner aan te spreken en iets verkeerds te zeggen.

Gemengde scholen

Volgens Crul moeten de bewoners blijven werken aan een multiculturele buurt, en niet verwachten dat de allochtone meerderheid de eerste stap zet. Autotochtonen moeten zo bijvoorbeeld hun kinderen meer naar multiculturele scholen te sturen om zo hun vriendengroepen te veranderen.

Crul sluit af door te zeggen dat het oude integratiemodel ‘achterhaald’ is. De focus moet niet meer op de allochtone, maar op de autochtone bevolking worden gelegd. De autochtone Nederlander, en bij uitbreiding de Europeaan, moet zich aanpassen aan de allochtoon, niet andersom. Autochtone Nederlands zijn immers een minderheid nu, luidt het.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) gaat op Twitter echter hard tekeer tegen Crul en vindt zijn adviezen absurd. “Waarom wij ons niet aanpassen aan nieuwkomers? Wel, omdat dit ONS land is, met ONZE cultuur en ONZE taal”, aldus Van Grieken.

BRON:Trouw
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen