5.9 C
Brussel

“N-VA weigert islamonderwijs te onderzoeken”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is verbijsterd dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ervoor kiest om het Centrum Islamonderwijs (CIO) te blijven erkennen als levensbeschouwelijke instantie voor het islamonderwijs in Vlaamse scholen. Minister Weyts heeft eind december besloten om het CIO een nieuw mandaat te geven tot eind 2028. “Dat de aan het CIO gelieerde Moslimexecutieve in 2022 haar federale erkenning verloor vanwege aanwijzingen van extremisme, vormde voor Weyts geen bezwaar”, aldus Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) in een mededeling. “Helaas hebben de minister en zijn partij geen oren naar onze eis tot een grondige externe audit.”

In reactie op een interpellatie van Slagmulder, gaf Weyts aan dat hij geen probleem zag in het verlengen van het mandaat van het CIO, omdat de wanpraktijken van de Moslimexecutieve geen invloed zouden hebben op het CIO. Volgens hem zouden nieuwe afspraken met het CIO voldoende garanties bieden voor verbeterde onderwijskwaliteit en het respecteren van onze wetten, waarden en normen.

“Maar het is niet omdat de statuten wat aangepast werden dat er iets fundamenteels veranderde bij het CIO”, stelt Slagmulder. “Dat is cosmetica. Ook binnen de moslimgemeenschap klinken geluiden dat het enkel voor de schone schijn is. Ofwel is Weyts bijzonder naïef, ofwel heeft hij bij de erkenningsprocedure geen gedegen onderzoek gevoerd.”

N-VA erkent risico’s niet

In de plenaire vergadering diende Slagmulder een motie in om de Vlaamse regering aan te sporen tot het uitvoeren van een diepgaande externe audit over de werking en financiën van het CIO. Deze motie werd echter verworpen door alle andere partijen.

Het Vlaams Belang hoopt dat een toekomstige minister van Onderwijs de risico’s erkent van het verlengen van het mandaat van het CIO, dat mogelijk extreme interpretaties van de islam aanmoedigt en beïnvloed wordt door organisaties zoals Diyanet en Millî Görüş. “Moslimfundamentalisme en extremisme hebben geen plaats in ons Vlaams onderwijs”, besluit Slagmulder. “Alle signalen in die richting moet men onderzoeken en wanpraktijken moeten geëlimineerd worden.”

Lees ook: 

“Weyts mag Centrum Islamonderwijs niet verder erkennen”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen