13.6 C
Brussel

N-VA, cd&v en Open Vld keuren omstreden fusiedecreten goed

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse meerderheidspartijen – N-VA, cd&v en Open Vld – keurden alle fusiedecreten goed, inclusief de omstreden fusies van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht en Borsbeek-Antwerpen. “Tegen de wil van de inwoners in”, benadrukt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Arme democratie.”

Meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Open Vld keurden alle fusiedecreten goed in het Vlaams Parlement. Zo fuseren 28 Vlaamse gemeenten naar 13 fusiegemeenten. Ook de omstreden fusie van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht is goedgekeurd. Dit ondanks groot verzet bij de bevolking. In Zwijndrecht stemde maar liefst 80 procent van de deelnemende burgers tegen.

“Arme democratie. Arm Vlaanderen”, klinkt het bij Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “De fusie van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht is een feit. Tegen de wil van de inwoners in.”

Ook over de houding van Vooruit is hij niet te spreken. De socialisten dienden amendementen in om een deel van de omstreden fusie tegen te houden, om dan uiteindelijk tegen hun eigen voorstellen te stemmen tijdens de plenaire zitting. “Alles om toch maar vriendjes te blijven met de N-VA”, hekelt Brusselmans.

Fusiedecreten toch goedgekeurd

De controversiële fusie van Borsbeek met Antwerpen werd ook goedgekeurd door de meerderheidspartijen, ondanks dat 77 procent van de deelnemende burgers tegen stemde in een volksraadpleging. De stad Antwerpen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) strijkt nu een riante subsidie op dankzij de bescheiden fusie.

Het Vlaams Belang, die oppositie voert in het Vlaams Parlement, kantte zich resoluut tegen alle fusies die niet goedgekeurd werden door de bevolking bij wijze van een bindend referendum. “Voor ons is het fundamenteler”, benadrukt Brusselmans. Steunen de lokale inwoners een fusie niet, dan is die voor de partij niet legitiem.

Lees ook:

Vlaams Belang wil inwoners laten beslissen over gemeentefusies

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen