Vlaamse hogescholen richten zich tot Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) omdat het aantal studenten voor graduaatsopleidingen ieder jaar toeneemt. De middelen om die stijging te ondersteunen volgen helaas niet. Weyts ziet echter geen reden tot extra investeringen. “Minister Weyts moet ervoor zorgen dat de graduaatsopleidingen effectief, structureel en voldoende worden ondersteund om hun aanbod kwaliteitsvol te houden en om adequaat werk te maken van de nodige studiebegeleiding”, stelt Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Kristof Slagmulder.
Eind vorige maand trokken de hogescholen aan de alarmbel doordat er verontrustende signalen waren inzake de inrichting en financiering van hun graduaatsopleidingen. Uit een analyse van de Vlaamse hogescholenraad blijkt dat de organisatie van graduaten een enorme druk op hogescholen zet. In academiejaar 2022-2023 steeg het aantal inschrijvingen opnieuw met 15%. Maar daartegenover stond amper 2% groei in middelen.
De hogescholen spreken over contractbreuk
Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) staat achter de hogescholen. Volgens hem wijzen ze terecht op de besparingen die de Vlaamse overheid doorvoerde. Hij stelt dat bij de begrotingsopmaak 2022 de geplande hervorming van de financiering van de graduaten wou versnellen. Dat zou leiden tot extra besparingen voor de begrotingsjaren 2022, 2023 en 2024. “Sinds september 2022 wordt de groei binnen graduaten afgetopt op maximaal 2% per jaar”, verklaart Slagmulder.
De hogescholen spreken zelfs van contractbreuk en stellen dat de regering zomaar onderweg de spelregels veranderde door de beloofde overgangsperiode van vier jaar plots te verkorten.
Weyts blijft achter besparingsmaatregel staan
De minister liet in de commissie Onderwijs weten nog steeds achter de besparingsmaatregel te blijven staan. Hij wil de financiering van de graduaten ook niet aanpassen. “Weyts komt dus niet tegemoet aan de nood voor een structurele investering, wat zeer betreurenswaardig is.”