5.5 C
Brussel

Minister Verlinden verzuimt aan beloofde politierecrutering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) beloofde afgelopen jaar 1.600 jaarlijkse effectieve nieuwe aanwervingen bij het politiekorps. “Haar kabinet moet nu erkennen dat er in 2023 hooguit 1.043 agenten hun opleiding konden starten”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een mededeling

De hervorming van de selectie bij de politie voorzag in een veel snellere aanwerving van hoogwaardige rekruten. Echter laten de cijfers uit een interne evaluatie niet veel aan de verbeelding over. Het traject zal nog steeds een jaar duren, terwijl de rekrutering van een politie-inspecteur honderd dagen langer op zich laat wachten. De conclusies uit het intern onderzoek bevestigen dan ook de kritiek van het Vlaams Belang.

“Overheid moet statuut opnieuw aantrekkelijker maken”

“Deze vaststelling is pijnlijk op een moment dat er over de hele politie zo’n vijfduizend agenten te kort zijn”, vertelt Depoortere. “Het ontbreekt onze politie aan voldoende manschappen om een noodzakelijk beleid van nultolerantie te hanteren. Ook kan men bepaalde misdrijven, zoals cybercriminaliteit, niet afdoend bestrijden. Verlinden draagt daarvoor een verpletterende verantwoordelijkheid en blijkt dus over de hele lijn gebuisd.”

“Onze agenten moeten loon naar werken krijgen, en enkel als de overheid het statuut opnieuw aantrekkelijker maakt, ook financieel, zullen er ook opnieuw meer kandidaten komen”, besluit Depoortere, die evenwel benadrukt dat de toegangsdrempel niet mag verlaagd worden. “Voor het Vlaams Belang blijft steeds de kwaliteit en de capaciteit van de politieambtenaren primeren boven de tendens naar meer diversiteit.”

“Recht op gelijkwaardige eerstelijnspolitie”

Ook Kamerlid voor het Vlaams Belang Marijke Dillen deelde die mening onlangs in een interview met V-NIEUWS. “Elke burger heeft recht op een gelijkwaardige eerstelijnspolitie, met een sterk uitgebouwde wijkpolitie, met gedecentraliseerde wijkcommissariaten, dicht bij de burger.”

“Daarom is een echte herwaardering van het statuut van de politie dringend nodig, ook op financieel vlak. Om politiediensten te ontlasten moeten we ook durven nadenken over intensere samenwerking met private beveiligingsdiensten”, aldus Dillen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen