4.2 C
Brussel

Minder verkeersdoden in eerste 3 maanden 2023

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal verkeersdoden in de eerste drie maanden van 2023 is met 18 procent gedaald. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Er vielen 89 verkeersdoden tegenover de 108 doden in dezelfde periode van vorige jaar. Het Vlaams Belang hekelt de traagheid van het verkeersveiligheidsbeleid, klinkt het in een mededeling.

Naast een daling van het aantal verkeersdoden is er ook een zeer lichte daling van het aantal letselongevallen. In de maanden januari, februari en maart vonden in totaal 7.887 letselongevallen plaats. Een daling van twee procent tegenover vorig jaar. “Deze cijfers zijn hopelijk de voorbode van een duurzame daling van het aantal verkeersslachtoffers. Toch sterft gemiddeld nog elke dag iemand op onze wegen. Dat blijft onaanvaardbaar veel”, meldt VIAS.

Volgens de cijfers van de federale politie betreft één op drie verkeersdoden in ons land een fietser of voetganger. Bij fietsers is er nationaal zelfs een lichte stijging op te merken. Het gaat over elf doden tegenover tien vorig jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers dat zich te voet verplaatste, daalde van eenentwintig naar vijftien. Het aantal omgekomen motorrijders daalde van elf naar vier.

Ellendige traagheid van het verkeersveiligheidsbeleid

Het Vlaams Belang stuurt al langer aan op betere verkeersveiligheid. Tot dit jaar was er namelijk geen structurele daling van het aantal verkeersdoden in ons land. “De ellendige traagheid van het verkeersveiligheidsbeleid kost jaarlijks vele doden en gewonden in het verkeer”, zo zei Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) afgelopen augustus. “En daar zijn tal van voorbeelden van. Het is bijvoorbeeld niet uit te leggen dat bepaalde verkeerspunten die aangeduid werden als verkeersonveilig twintig jaar later nog steeds onaangepakt op de zwarte lijst staan.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen