5.5 C
Brussel

“Met huidige migratiebeleid blijft men het licht van de zon ontkennen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De onderzoeksresultaten van dr. Jan van de Beek tonen aan dat migratie inderdaad aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Evenzo suggereert het onderzoek van de Nationale Bank uit 2020, ondanks zijn essentiële tekortkomingen, dat er financiële implicaties zijn. “Niet-Europese migranten kosten onze sociale zekerheid handenvol geld”, klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een communicatie. “Dat valt niet te ontkennen. Maar met het huidige migratiebeleid blijft men het licht van de zon ontkennen.”

Een rapport van de Nationale Bank van België (NBB) over de financieel-economische effecten van migratie werd in 2020 gepubliceerd. De studie heeft echter niet de totale nettobijdrage van migranten gedurende hun hele leven, bekend als de ‘generatierekening’, berekend. Volgens Van Grieken ontstaat daardoor een vertekend beeld. “In werkelijkheid verschilt de nettobijdrage van een migrant enorm op basis van de herkomstregio. Zo kost een migrant uit het Midden-Oosten, Pakistan of Afghanistan maar liefst 328.000 euro.”

Migratie is onderdeel van probleem, niet oplossing

De bewering dat autochtonen meer uitkeringen ontvangen dan migranten is een verkeerde weergave van de feiten. In deze ‘uitkeringen’ zijn namelijk met de pensioenen inbegrepen. “Het is niet meer dan normaal dat iemand die een leven lang gewerkt heeft, recht heeft op een degelijk pensioen”, vervolgt de partijvoorzitter. “Het is gewoon fout om dat mee in de berekening te nemen.” Bovendien blijkt uit de studie van de NBB evenzeer dat het verschil verdwijnt wanneer pensioenen niet worden meegerekend, omdat er meer autochtone ouderen zijn.

Elke studie benadrukt het duidelijke onderscheid tussen Europese en niet-Europese migranten. Deze laatste groep blijkt de grootste ontvanger van uitkeringen te zijn, meer dan enige andere groep. “Het is dan ook waanzinnig dat bijvoorbeeld de Vlaamse regering onder leiding van N-VA volop blijft inzetten op arbeidsmigratie van buiten de EU”, besluit Van Grieken. “Het is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.”

Lees ook:

Studie: gemiddelde migrant kost samenleving handen vol geld

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen