5.5 C
Brussel

Meer dan helft van de Europeanen eist strengere grenscontroles

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Meer dan de helft van de Europeanen beoordeelt het migratiebeleid van de Europese Unie (EU) als “negatief”. Slechts 16% heeft er een positief beeld van. Dat blijkt uit een enquête van Euronews, gehouden bij bijna 26.000 respondenten in 18 lidstaten. 59% van hen eist dat de EU een prioriteit maakt van de strijd tegen illegale migratie.

De grote bevraging over migratie bij zo’n 26.000 mensen uit 18 EU-lidstaten bevestigt wat rechts-nationalistische politici al lang benadrukken: de Europeanen willen een strenger migratiebeleid. Ze zijn het lakse EU-opengrenzenbeleid meer dan moe en dringen electoraal aan op duidelijk en efficiënt bewaakte buitengrenzen.

Het onderzoek toont aan dat 51% van de Europeanen de invloed van de Europese Unie op het migratiebeleid “negatief” beoordeelt, terwijl slechts 16% een “positief” beeld heeft over de aanpak van het supranationale orgaan. Frankrijk (62%), Oostenrijk (60%) en Hongarije (58%) zijn het meest kritisch.

Europeanen ontevreden met lakse migratiebeleid

Bij aanhangers van de rechts-nationalistische fractie Identiteit en Democratie (I&D) – waar Vlaanderen vertegenwoordigd wordt door het Vlaams Belang – is men het minst tevreden: 78% beoordeelt “negatief”. Bij de kiezers van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) – waar N-VA deel van uitmaakt – staat 65% kritisch tegenover het EU-migratiebeleid.

Ook bij de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement, zijn er bitter weinig kiezers tevreden met het lakse beleid van de Unie: amper 20% heeft er een positief beeld van. Die resultaten komen een maand nadat werd bevestigd dat de EU meer dan een miljoen asielaanvragen registreerde in 2023, het grootste aantal sinds 2016.

Meer en strengere grenscontroles

De ontevredenheid over het migratiebeleid van de EU vertaalt zich naar een duidelijke oproep voor strengere grenscontroles om illegale migratie tegen te gaan: 71% van de respondenten in de peiling is het ermee eens dat dit de komende jaren het belangrijkste aandachtspunt moet zijn binnen het migratiebeleid.

Ondertussen blijkt streng asiel- en migratiebeleid alvast een succesverhaal op nationaal niveau. In Denemarken, waar de regering-Frederiksen een ‘nul asiel’-beleid voert, is zo’n twee derde van de bevolking niet te vinden voor een verandering in die strikte aanpak.

Algemeen vindt 59% van de respondenten dat de EU van de strijd tegen illegale migratie een prioriteit moet maken. Daarbovenop zegt een aanvullende 29% dat de strijd tegen illegale migratie “belangrijk maar geen prioriteit” is. Alles wijst erop dat de bezorgdheid over migratie het bepalende onderwerp wordt bij de komende verkiezingen.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen