13.6 C
Brussel

Medista-affaire steeds pijnlijker voor Vandenbroucke

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De audit rond de Medista-affaire en het volksgezondheidministerie van Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft verstrekkende gevolgen. De audit wees eerder in maart al uit dat er grote fouten zijn gemaakt, maar nu zal ook het parket van Brussel een opsporingsonderzoek opstarten. Hier gaat men na of er strafrechtelijke daden zijn gesteld. Dat meldt HLN.

De Medista-zaak draait rond een klacht en privé-onderzoek van Medista. Dat bedrijf greep naast een contract om coronavaccins op te slaan. De opdracht gaf het ministerie van Vandenbroucke immers aan multinational Movianto, maar die toebedeling zou oneerlijk en onregelmatig zijn verlopen. En een rapport van de Federale Interne Audit bevestigde dit, maar Vandenbroucke bleef en blijft elke schuld of verantwoordelijkheid ontkennen.

Nieuwe klacht van Medista kan zaak helemaal openbreken

De grond onder Vandenbroucke zijn voeten wordt echter wel heter. “We hebben het rapport goed ontvangen en zijn een opsporingsonderzoek gestart”, aldus het parket via HLN. “Verder geven we geen commentaar.” Op basis van het auditrapport is het evenwel al zeker dat topambtenaar V.H. – die Movianto ‘extralegaal’ advies gaf – in het vizier komt. Ze leidde het bedrijf zo onder meer naar een advocaat die de multinational hielp om de aanbesteding te winnen.

En het parket en politie kunnen nu een veel breder onderzoek voeren dan wat de audit onderzocht. Er hangt wel al langer mist rond Vandenbroucke. Er liep al een klacht tegen de minister die werd in de zomer van 2022 ingediend door de ngo Transparencia. De klacht was gericht tegen de FOD Volksgezondheid én minister Vandenbroucke. Het bezwaar ging erover dat er belangrijke informatie rond het coronabeleid werd achterhouden, inclusief info over Medista. “Hij heeft een belangenconflict”, vond Transparencia toen.

Ook aan de pers weigerde Vandenbroucke al meermaals om kaarten open op tafel te leggen. Maar als Medista nu nog zelf een strafklacht indient, breekt dat de affaire mogelijk helemaal open.

Lees ook:

Sneppe: “kan bijna niet dat Vandenbroucke niets wist over Medistagate”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen