21.4 C
Brussel

Massasurveillance: Europese Unie wil ‘achterpoort’ in chat-apps

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Als het van de Europese Unie (EU) afhangt, scannen autoriteiten binnenkort al uw berichten. Dat meldt Netzpolitik. Het supranationale orgaan wil encryptie omzeilen om toegang te krijgen tot chat-apps en privécommunicatie van gewone burgers. Volgens experten komen de EU-plannen neer op massasurveillance.

Onder Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie steken verregaande surveillanceplannen opnieuw de kop op. In notulen die de Duitse nieuwssite Netzpolitik kon inkijken, wil de EU de chatberichten van burgers op apps als WhatsApp, Signal en Messenger scannen en controleren. Dit zogezegd om seksueel misbruik tegen te gaan.

Dat zou de supranationale instelling doen door appmakers te verplichten een ‘achterpoort’ in te bouwen in hun producten. Zo kunnen autoriteiten de versleuteling of encryptie van berichten omzeilen. Voorlopig kunnen enkel de verzender(s) en de ontvanger(s) hun uitwisselingen lezen. Met die ‘achterpoort’ leest ook de EU mee.

De burger krijgt zogezegd de keuze om al dan niet in te stemmen met de surveillance, maar die ’toestemming’ kan in de vaak ellenlange algemene voorwaarden verborgen zitten. Wie toch niet akkoord gaat, kan geen foto’s of video’s meer versturen naar hun contacten.

Massasurveillance door EU

Experten en wetenschappers waarschuwen dat dit voorstel de deur wagenwijd openzet voor machtsmisbruik, schendingen van de privacy en zelfs spionage. Het is lang niet zeker dat die ‘achterpoort’ alleen voor rechtmatige doeleinden gebruikt zou worden. Hackers, autoritaire regimes en ook EU-ambtenaren kunnen de technologie misbruiken.

Ook valse aantijgingen zijn een reële bezorgdheid. Denk aan ouders of families die vakantiefoto’s met hun (klein)kinderen in zwemkledij uitwisselen. Plots duikt een vader, moeder of grootouder op in een EU-database of bij de politie, op verdenking van het delen van seksuele beelden van minderjarigen.

Lees ook:

Europese autoriteiten willen makkelijker privéberichten inkijken

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen