5.5 C
Brussel

Marine Le Pen stevent af op absolute meerderheid Frans parlement

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Marine Le Pen haar RN zou een absolute meerderheid in het Franse parlement kunnen behalen, met 243 tot 305 zetels volgens Ipsos-peilingen. De groeiende populariteit van Le Pen wordt aangedreven door ontevredenheid over Macrons regering. Vooral na recente kabinetshervormingen is dat het geval. Met verkiezingen in 2026 en de Europese verkiezingen in juni voor de boeg, lijkt Le Pens momentum aan te houden. Dat meldt ook Nieuw Rechts.

Volgens recent onderzoek van Ipsos zou Rassemblement National (RN) momenteel op koers liggen om mogelijk een absolute meerderheid te behalen in het Franse parlement. De peiling toont aan dat de populariteit van Le Pens partij aanzienlijk is gestegen ten opzichte van de vorige verkiezingsuitslag.

Om een absolute meerderheid te vormen, moet een Franse partij 289 zetels behalen. Ipsos schat RN momenteel tussen de 243 en 305 zetels. Het onderzoek werd uitgevoerd in december onder 4.000 Franse burgers in opdracht van de Republikeinen. De resultaten zijn uitgelekt naar het Franse nieuwsmagazine Le Nouvel Obs. De Republikeinse leider Eric Ciotti heeft de authenticiteit van het rapport bevestigd.

Dalende populariteit van Macron

Momenteel heeft RN slechts 88 zetels in het Franse parlement. Dat is het resultaat van de verkiezingen van 2022 waarin het nog moest concurreren tegen een centrumrechts samenwerkingsverband, waaronder de partij Renaissance van Emmanuel Macron viel. In de huidige presidentiële peilingen leidt Le Pen ver voor op Macron.

Dit is mogelijk het gevolg van recente kabinetshervormingen, waaronder de benoeming van een nieuwe premier. Daarnaast was er ook een herstructurering van het kabinet, wat weinig enthousiasme onder de Fransen lijkt te hebben gewekt. Dit blijkt allemaal uit de peilingen.

Het is echter nog enige tijd voordat Le Pen eventueel kan profiteren van haar positie in de peilingen. Nieuwe verkiezingen voor het Franse parlement en het presidentschap vinden pas in 2026 plaats. Niettemin wijst het meest recente Ipsos-onderzoek op een aanzienlijke voorsprong voor Le Pen in de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni. Haar partij scoort hier 31 procent, vergeleken met de 18 procent van Macrons partij.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen