8.9 C
Brussel

Marine Le Pen maakt volgens nieuwe peilingen kans op presidentschap

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens recente peilingen van de Franse krant Le Journal du Dimanche heeft de nationalistische presidentskandidate Marine Le Pen (Rassemblement National) een reële kans op een totale overwinning. Als zij het in 2027 zou opnemen tegen de huidige premier, Gabriel Attal, zou zij tijdens de tweede verkiezingsronde winnen met 51 procent van de totale stemmen. Dit markeert de eerste keer dat haar partij zo’n grote kans maakt op het Frans presidentschap.

De Franse presidentsverkiezingen van 2027 beloven spannend te worden. Volgens de nieuwste peilingen is Marine Le Pen, de presidentskandidate van de nationalistische partij Rassemblement National (RN), de favoriet van de kiezers. Als zij het zou moeten opnemen tegen de huidige premier van het land, Gabriel Attal, zou zij winnen met een nipte meerderheid van twee procentpunten.

Tegen de huidige burgemeester van Le Havre, Édouard Philippe, zou de afstand zelfs nog kleiner zijn. Beide deelnemers zouden rond de 50 procent behalen. De kans dat Le Pen hier nog steeds de overhand zou hebben, is groot.

Mélenchon

Ook een mogelijke strijd met de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon is een optie. Volgens de peilingen is de afstand tussen de twee hier zeer comfortabel. Le Pen zou hier maar liefst 64 procent van de stemmen behalen.

Zowel Marine Le Pen als haar vader, Jean-Marie Le Pen, strijden al decennia voor het Frans presidentschap. Haar vader, een veteraan van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, richtte in 1972 de partij op om een nationalistisch alternatief te bieden aan de Fransen. In 2002 behaalde Jean-Marie Le Pen nog zijn hoogste score ooit, bijna 18 procent. Zijn dochter behaalde in de presidentsverkiezingen van 2022 nog een uitermate hoge score van 42 procent.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen