9.7 C
Brussel

Marijke Dillen: “Repatriëring enige oplossing overbevolkte gevangenissen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maandag raakten drie cipiers gewond nadat ze aangevallen werden door jonge gedetineerden. Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) reageert in een mededeling verontwaardigd, maar niet verbaasd. “Zolang de overbevolking binnen de gevangenismuren aanhoudt, zullen ook dit soort gewelddaden blijven voortduren.”

Door de geweldplegingen zijn twee van de drie cipiers arbeidsongeschikt verklaard. Nochtans werd het geweld enkele dagen ervoor nog door het personeel voorspeld. “De cipiers zijn het personeelstekort en de overbevolking meer dan beu, en eisen extra maatregelen”, vertelt Dillen. “Er zou ook al een stakingsaanzegging zijn ingediend. Het Vlaams Belang heeft hier alleszins alle begrip voor.”

Nood aan meer gevangenisplaatsen

“De overbevolking in de gevangenissen en de aanwezigheid van geïnterneerden, waarvoor België trouwens al verschillende keren werd veroordeeld, leiden ertoe dat er veel te veel personen op een te kleine ruimte zitten. En dat werkt uiteraard agressie in de hand”, vervolgt Dillen.

“Er moet dringend werk gemaakt worden van meer gevangenisplaatsen, maar ook op dit vlak ziet het er momenteel allesbehalve goed uit. Zo heeft de bouw van de detentiehuizen waarin kortgestraften hun straf moeten uitzitten ondertussen al minstens zes maand vertraging opgelopen.”

“Probleem bij de wortel aanpakken”

“Dit probleem moet bij de wortel worden aangepakt, en dat is de oververtegenwoordiging van de vreemdelingen onder de gedetineerden. Meer dan 40 procent van de totale gevangenispopulatie beschikt niet over de Belgische nationaliteit, en maar liefst 30 procent is hier illegaal.”

Voor het Vlaams Belang moeten criminele vreemdelingen, en zeker diegenen zonder verblijfsrecht in ons land, naar hun land van herkomst worden gerepatrieerd. “Alleen zo kan er een einde worden gemaakt aan de onleefbare en levensgevaarlijke toestanden in de gevangenissen”, besluit Dillen kordaat.

Lees ook:

Cipiers: “We zijn geen boksbal en eisen maatregelen”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen