13.6 C
Brussel

Man veroordeeld tot 4 jaar cel voor extreme aanval op wijkagente

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een man uit Riemst kreeg onlangs 4 jaar cel voor een gewelddadige aanval op een wijkagente in november 2021. Dat meldt VRT NWS. Het conflict ontstond ​​uit een geschil over een vergunning. De agente werd aangevallen en liep een hersenschudding op. De man, bekend als geweldpleger, werd onmiddellijk aangehouden vanwege het risico op herhaling.

De man uit Riemst stond alom bekend als een gewelddadig persoon. Op 18 november 2021 richtte hij zijn agressie op de wijkagente van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Zijn toenmalige vriendin kreeg geen vergunning om haar eigen winkel te openen, iets wat hij niet kon accepteren.

Hij confronteerde de agente hiermee, maar het gesprek escaleerde snel tot het punt waarop de agente zich bedreigd voelde. Ondanks herhaalde verzoeken om afstand te houden, escaleerde de situatie. Uiteindelijk greep de agente naar haar pepperspray om zichzelf te verdedigen. Dit zette de man aan tot geweld. Hij sloeg haar in het gezicht, waardoor ze ten val kwam. Terwijl de agente zich in foetushouding op de grond bevond, bleef hij haar slaan en schoppen.

Een hersenschudding en een tandletsel

Het bijstandsteam van de politie kon uiteindelijk de man te stoppen en hem arresteren. Zelfs tegenover hen bleef hij agressief gedrag vertonen. De agente liep een hersenschudding en tandletsel op en lijdt nog steeds aan de gevolgen van het geweld.

Ook tijdens de rechtszaak kreeg de dertiger meerdere woedeaanvallen. Die houding en zijn gevuld strafregister met daarop een dertigtal feiten hebben de rechter doen beslissen om de man onmiddellijk aan te houden. De rechter bepaalde dat hij gevaarlijk is en een grote kans heeft om opnieuw gewelddadig te worden.

Geweld tegen de politie

Naast zijn celstraf van 4 jaar moet hij ook een schadevergoeding van meer dan 63.000 euro betalen aan de agente. De collega’s van de agente waren aanwezig bij het voorlezen van het vonnis en hebben tijdens de zaak actie gevoerd om geweld tegen de politie aan te kaarten.

Ook Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) spreekt zich uit over geweld tegenover veiligheidsdiensten: “Respect voor hulpverleners en veiligheidsdiensten is bij een bepaald deel van de bevolking helaas ver te zoeken. Dat komt natuurlijk omdat dergelijke misdrijven in de praktijk nauwelijks leiden tot effectieve gevangenisstraffen en er een gevoel van straffeloosheid heerst bij de daders.”

Daarnaast sprak ze zich ook uit over eventuele straffen. “Wij willen de minimumstraf voor élke vorm van fysiek geweld gepleegd tegen politiediensten of hulpverleners verhogen van zes maanden tot één jaar. Ook de ernstige gevallen van mondelinge bedreigingen of vormen van smaad waarbij geen geweld is gebruikt, maar agenten met de dood zijn bedreigd moeten vervolgd worden”, aldus Dillen.

BRON:VRT NWS
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen