5.5 C
Brussel

Maak kennis met Tom Lamont: “onze mensen op de eerst plaats”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In aanloop naar de verkiezingen pakt het Vlaams Belang stevig uit met nieuwe en jonge gezichten. Op plaats vijf op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement staat de 28-jarige Tom Lamont: “Ik hoop dat ik de kans krijg om onze mensen terug op de eerst plaats te zetten.”

Tom Lamont bouwde al wat ervaring op achter de schermen van de nationale politiek. De trotse vader van twee dochters is ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en adjunct-nationaal-secretaris van het Vlaams Belang (VB). Dit jaar gaat de West-Vlaming de strijd aan voor het Vlaams Parlement.

In aanloop naar de verkiezingen staat het Vlaams-nationalisme opnieuw prominent in de kijker. Waar begint uw Vlaams-nationaal verhaal?

“Dat ging ongetwijfeld van start tijdens mijn studententijd, al was ik al langer politiek geïnteresseerd. Vanuit mijn groeiende belangstelling voor politiek botste ik als snel op de communautaire crisissen in dit land, die elkaar maar bleven opvolgen. Niets in België werkt zoals het zou moeten. Als het erop aankomt, is alles in werkelijkheid een communautair vraagstuk. Die realisatie heeft me als vanzelfsprekend richting het Vlaams-nationalisme en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) geduwd.”

U bent al enige tijd ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. Waarom koos u voor de partij?

“Tijdens mijn jaren bij het KVHV ben ik aanraking gekomen met de programma’s van de Vlaamsgezinde partijen. Het Vlaams Belang had de sterkste antwoorden op de politieke en maatschappelijke problemen die ik belangrijk vind. Zo heb je de massamigratie, communautaire stilstand en natuurlijk de onbestuurbaarheid van België. Maar ook hun sociaal programma sprak me aan. De partij probeert oplossingen te bieden voor de uitdagingen die deze globalistische tijden met zich meebrengen.”

U staat op plaats vijf van de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement. Wat zijn de bezorgdheden van uw provinciegenoten?

“West-Vlamingen voelen zich in de steek gelaten door Brussel, net zoals vele andere Vlamingen. De frustraties op het platteland zijn verschillend dan die in de grootsteden, maar de oorzaak is wel hetzelfde: decennialang wanbeleid.”

“Zo merken de kleinere plattelandsgemeenten dat ze niet alleen minder aandacht krijgen, maar ook minder middelen. 40% van het budget van het Gemeentefonds gaan naar Antwerpen en Gent. Dit terwijl er slechts 12% van de bevolking woont. De kleinere gemeenten krijgen kruimels. Daarbovenop komt nog eens de aftakelende dienstverlening. We verliezen bankautomaten, bushaltes worden geschrapt, de openbare dienstenverlening gaat erop achteruit en ga zo maar door. Maar ook de problemen in onze steden worden enkel groter. Iedereen kan er de onrust en stijgende criminaliteit opmerken.”

Wat zijn uw plannen als u in het Vlaams Parlement terechtkomt?

“Enkele thema’s liggen me nauw aan het hart. Hierbij denk ik meteen aan het werk van de Commissie voor Economie, Werk, Wetenschap en Innovatie. Ook in de Commissie Mobiliteit en de Commissie Binnenlands Bestuur wil ik graag de belangen van de Vlamingen vertegenwoordigen.”

“Maar ik wil niet vooruit lopen op de feiten. Eerst focussen op de campagne. Ik hoop dat ik de kans krijg om onze mensen terug op de eerst plaats te zetten.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen