Wat stelt Greta Thunberg nog voor anno 2023? De jonge Zweedse klimaatactiviste werd op handen gedragen door links-progressieve politici, wereldleiders en de media. Nu krijgt haar klimaatalarmisme weinig bekijks en gaat haar beweging gebukt onder intern politiek conflict.
De chaotische scenes op de klimaatmars in Amsterdam van afgelopen zondag deden velen de wenkbrauwen fronsen. Opperalarmist Greta trok het podium op met een Palestijnse arafatsjaal en vergezeld door pro-Palestijnse activisten. “From the river to the sea” moet men Palestina bevrijden, klonk het op het podium. Er kan geen ‘klimaatgerechtigheid’ zijn op ‘bezet gebied’, zo scandeerde Thunberg zelf.
Meteen was duidelijk dat sommige manifestanten zich afvroegen wat het conflict in het Midden-Oosten nu juist met klimaat te maken had. Een man in een groene jas trok het podium op en rukte de microfoon uit Thunberg’s handen. Hij was er “voor een klimaatdemonstratie” en “niet voor een politieke visie”, zo verkondigde het Water Natuurlijk-lid.
“Als klimaatbeweging moeten we luisteren naar de stemmen van degenen die onderdrukt worden en degenen die vechten voor vrijheid en gerechtigheid”, meent Thunberg zelf. De gestage versplintering van haar beweging toont aan dat lang niet iedereen er zo over denkt.
Alarmisme van Greta ontkracht
Niet enkel binnen de klimaatbeweging krijgt haar boodschap minder gehoord. Ook vele gewone burgers, die voorheen nog sympathie konden opbrengen voor de spijbelende tiener die zich zorgen maakte over de toekomst, zijn de klimaathysterie beu.
In 2018 ging Thunberg regelmatig viraal met haar wilde voorspellingen en waarschuwingen. Ook de alarmistische aansporingen tot het omverwerpen van onze manier van leven, vielen in de smaak bij linkse media en politici. Uitspraken als “hele ecosystemen storten in!” leverden haar en de pers wellicht veel aandacht op.
Nu de gemiddelde burger kampt met reële, voelbare problemen op onze planeet die nog steeds gewoon verder draait, valt de klimaathype minder in de smaak. Destructieve massamigratie, hoge kosten voor levensonderhoud en verschillende prominente oorlogen en hun gevolgen baren de mensen meer zorgen.
Klimaatactivisme loont
Prijzengeld en erkenningen ontbreken echter niet bij Greta Thunberg. Vorig jaar ontving de ‘klimaatmessias’ nog de Gulbenkian Prize for Humanity, goed voor zo’n 1 miljoen euro. In 2020 kreeg ze de Human Act Award, inclusief 100.000 euro. In 2019 mocht ze dan weer Le Prix Liberté in ontvangst nemen, prijskaartje 25.000 euro. Aan haar klimaatboeken verdient ze naar verluidt ook een mooie som.
Volgens haar Greta Thunberg Foundation stort ze een deel van die inkomsten door aan andere activistische doelen. Of de Zweedse klimaatactiviste zichzelf een loon uitkeert is niet meteen duidelijk uit haar financiële documenten. Haar ‘werkingskosten’ brengt ze wel in.