11.5 C
Brussel

Lichaam van Raul (9) wordt nog altijd onderzocht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het lichaam van de 9-jarige Raul is nog steeds niet vrijgegeven. Dat meldt De Standaard. De jongen, lid van een Roemeens zigeunergezin, werd midden april dood teruggevonden in het Houtdok te Gent. Hij was al maanden afwezig op school, maar de autoriteiten werden niet ingeschakeld. De moeder en stiefvader zouden het kind gemarteld hebben, met de dood tot gevolg, maar het onderzoek is dus nog niet klaar.

Half april werd het lijkje van Raul gevonden in het Houtdok. Dat kon echter anders gelopen zijn. De jongen verdween al eind januari van school, maar dat zorgde niet direct voor alarmbellen. Nochtans heb je om afwezig te zijn op school een goeie reden nodig, gezien de leerplicht die geldt in dit land vanaf 5 jaar. AGODI, het Agentschap voor Onderwijsdiensten, moet nagaan of een kind is ingeschreven in een andere school bij het veranderen van school.

Werd Raul gedood met thermoskan?

In ieder geval moet het onderzoek nog exact bewijzen wie Raul gedood heeft en hoe. Het staat vast dat de jongen werd gemarteld, nadien stierf en werd gedumpt in het Houtdook in Gent. Maar de verklaringen van de twee verdachten – de moeder en stiefvader – komen niet overeen. Zij schuiven de schuld in elkaars schoenen. Tijdens eerdere verklaringen was er sprake van een fatale klap met een thermoskan op het hoofd, maar het onderzoek zou dit niet kunnen aantonen.

Dat kan mee verklaren waarom het lichaam nog niet is vrijgegeven. “Het kan volgens mij maar één zaak betekenen: de doodsoorzaak is nog steeds niet duidelijk”, zegt ook wetsdokter Werner Jacobs in De Standaard. “Aangezien het lichaam meer dan twee maanden in het water heeft gelegen, treden onvermijdelijk tekenen van ontbinding op. Dat bemoeilijkt een autopsie.”

Het Oost-Vlaamse parket wou niet inhoudelijk reageren.

Roma en andere Zigeuners

De problematiek rond rondtrekkende Roma en andere Zigeuners in West-Europa is al langer gekend. De rondtrekkende groepen zijn vaak slecht of niet geïntegreerd en leven veelal parallel in kraakpanden, caravans en dergelijke meer. Ze hanteren veelal eigen normen, wetten en zelfs eigen rechtspraak. Diefstal en georganiseerde bedelarij zijn courante inkomensbronnen.

En dan blijkt schoolregistratie ook een van de eerste dingen die worden achterwege gelaten, zo weet docent vreemdelingenrecht Geert Matthys van Gentse Arteveldehogeschool. “Veel [van deze] nieuwkomers hebben een tijdelijke woning en verhuizen vaak”, klonk het eerder via VRT NWS. “Het gebeurt regelmatig dat een kind of volledig gezin van de radar verdwijnt. Soms verdwijnen gezinnen zonder dat aan de school te laten weten.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen