16.9 C
Brussel

Libertaire politicus verkozen tot Argentijnse president

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze nacht vonden presidentsverkiezingen plaats in Argentinië. De 53-jarige Javier Milei is met 56 procent van de stemmen verkozen tot nieuwe president van Argentinië. Zijn tegenstander was de huidige minister van Economie, Sergio Massa. Dit meldt de VRT. Milei wil naar eigen zeggen Argentinië heropbouwen en wil het einde van de decadentie.

De Argentijnse Trump (zo wordt hij al eens vernoemd), Javier Milei, is verkozen tot nieuwe Argentijnse president. Milei wil Argentinië heropbouwen en zegt daarbij dat er geen plaats is voor halve maatregelen. Hij is verkozen met 56 procent van de stemming terwijl de opiniepijlers eerder een nek-aan-nekrace hadden verwacht tussen Milei en Massa. Massa erkent zijn verlies.

Argentinië bevindt zich in een zeer slechte economische toestand. De libertaire presidentskandidaat voerde hier campagne over. Hij wil de stilstand van het land stoppen en voerde ook campagne tegen de bestaande politieke klassen.

“Het is gedaan met het model van de politieke kaste dat leidt tot verarming. Vandaag kiezen wij voor het model van de vrijheid, om opnieuw een wereldmacht te worden. We worden geconfronteerd met immense problemen: de inflatie, stagnatie, het gebrek aan echte jobs, de onveiligheid, armoede en miserie. Problemen die enkel opgelost worden als we het vrijheidsidee opnieuw toepassen”, verklaarde Milei.

Enkele ideeën van Javier Milei

Argentinië bevindt zich in slechte economische toestanden. Zo staat de inflatie daar op 140 procent en leeft 40 procent van de bevolking in armoede.

Milei wil de Centrale Bank afschaffen, omdat dit orgaan volgens hem de inflatie nog meer doet stijgen. Door het bijdrukken van geld, stijgt de inflatie, klinkt het bij libertariër. Hij wil ook de staatsuitgaven drastisch verminderen en de Amerikaanse dollar invoeren als Argentijnse munteenheid.

De nieuwe en omstreden president is verder tegen seksuele opvoeding op school en gelooft niet dat de mens een rol speelt in de klimaatverandering.

BRON:VRT
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki (Ronse, 2004) studeert politieke wetenschappen aan de UGent en volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen