16.4 C
Brussel

Lampedusa overspoeld door asielzoekers

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op amper 72 uur tijd is het Italiaanse eiland Lampedusa overspoeld door gelukszoekers. Er verblijven inmiddels meer dan 3000 asielzoekers, terwijl er slechts capaciteit is voor 400 mensen. Dat meldt Ansa. 

Het eiland Lampedusa staat al jaren onder druk van de ongebreidelde massamigratie. Afgelopen week kwam het opnieuw tot een hoogtepunt in aantallen asielzoekers. Er strandden maar liefst 4.500 migranten binnen een tijdspanne van 72 uur. Op dit moment verblijven er ongeveer 3.250 asielzoekers op het eiland, terwijl er eigenlijk maar capaciteit is voor 400 mensen. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er dit jaar tot nu toe 64.930 migranten en vluchtelingen over zee in Italië aangekomen.

De Italiaanse autoriteiten doen er evenwel alles aan om de migratiestroom in te perken. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi zei vrijdag nog dat hij een ontmoeting had gehad met de minister van Justitie, Carlo Nordio. De twee willen het systeem voor de uitzetting van illegale migranten doeltreffender maken. 

Detentiecentra

De Italiaanse regering zal immers detentiecentra creëren om ter plaatse te kunnen beoordelen of aan de voorwaarden voor erkenning van de vluchtelingenstatus is voldaan. Ze hoopt dat de detentiecentra voorkomen dat de gelukszoekers doorreizen naar Europa. De migranten kunnen er – met inachtneming van alle rechten van de persoon – worden vastgezet in afwachting van hun procedure. Daarnaast wil de regering een Europese migratiedeal die de problematiek op onder meer Lampedusa moet verlichten. 

BRON:Ansa
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen