6.6 C
Brussel

Laeremans (Vlaams Belang) pleit voor maximumfactuur in onderwijs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang Jan Laeremans kaart de noodkreet van het GO-onderwijs aan dat er als maar meer onbetaalde schoolfacturen zijn. Naast de import van armoede uit het buitenland en de opengrenzenpolitiek die de sociale zekerheid overbelast, zijn er nog een aantal pijnpunten volgens hem. In het Vlaams Parlement pleit hij voor een maximumfactuur in het basis en secundair onderwijs.

Als alles duurder wordt dan geldt dat ook voor de scholen. Meer en meer ouders kunnen daardoor hun schoolfactuur niet meer betalen. Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) uitte die bezorgdheid deze namiddag in het Vlaams Parlement. “Scholen moeten verplicht de schoolbijdrage opnemen in het schoolreglement. Maar een deel van de ouders leest dat helaas niet. En valt dan uit de lucht wanneer de rekeningen toekomen”, stelde Laeremans.

Daarom stelt hij twee zaken voor. Ten eerste wil hij dat de schoolbijdrage aan bod komt tijdens het inschrijvingsgesprek via een brochure of een duidelijke vermelding op de website van de school. Ten tweede wil hij een maximumfactuur omdat deze weldegelijk goed werkt in het basisonderwijs. Volgens Laeremans boeken secundaire scholen die het hebben ingevoerd zeker resultaat. In het Vlaams Parlement haalde hij het voorbeeld aan van het atheneum in Schaarbeek. Daar kan sinds de invoering van de maximumfactuur 6% in plaats van 20% de schoolfactuur niet betalen.

Maximumfactuur toch complexer dan gedacht volgens Laeremans

“Zo’n maximumfactuur is echter complex. Vanaf de 2de graad moet men per studie bekijken wat een aannemelijke kost is en een bovengrens vastleggen. We vertrekken niet van een wit blad. De gemiddelde kost per segment werd immers al in kaart gebracht”, klonk het bij Laeremans. Daarom zal er eerst werk moeten gemaakt worden van een richtprijzenlijst per studierichting als noodzakelijke tussenstap.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen