14.3 C
Brussel

Klimaatactivisten bevuilen Trevifontein in Rome

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren klommen zeven klimaatactivisten in de monumentale Trevifontein in Rome. Ze goten verdunde houtskool in het water om het zwart te laten kleuren, rolden een spandoek uit waarop de slogan “Wij betalen niet voor fossiele brandstoffen” te lezen viel en riepen “Ons land is stervende”. De actie ging uit van Ultima Generazione (vertaald: Laatste Generatie), zo meldt The Guardian.

Niet lang nadat de klimaatactivisten in de fontein kropen, ze bevuilden en hun slogan scandeerden, arriveerde de politie om de demonstranten uit het water te hijsen en ze af te voeren. De massa aanwezige toeristen filmde de actie en velen slingerden beledigingen naar het hoofd van de activisten, zo blijkt uit de circulerende videobeelden op sociale media.

In een verklaring riep Ultima Generazione op tot het stopzetten van overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. Verder stelde ze de protesten te organiseren naar aanleiding van de dodelijke overstromingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna de afgelopen dagen. Volgens het collectief zou één op de vier huizen in Italië gevaar lopen door overstromingen.

Roberto Gualtieri, burgemeester van Rome, veroordeelde het protest met klem. Tevens verwees hij ook naar de reeks acties tegen kunstwerken in Italië. “Genoeg van deze absurde aanvallen op ons artistieke erfgoed”, klonk het. De fontein moest ten gevolge van de vervuiling geledigd en gereinigd worden. Zo leidde de klimaatactie tot verspilling van 300.000 liter water.

Bekijk de beelden:

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen