18 C
Brussel

Klimaatactivisten bekladden bekend monument Stonehenge

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De 4.500 jaar oude stenencirkel Stonehenge lijkt ongedeerd nadat klimaatdemonstranten er gisteren oranje verf op spoten. Dat meldt BBC News. De stenen zijn inmiddels schoongemaakt en experts bevestigen dat er geen blijvende schade is.

De daders, een 73-jarige man en een 21-jarige vrouw, behoren tot de Britse actiegroep ‘Just Stop Oil’. Ze werden gearresteerd, maar zijn inmiddels vrijgelaten na het betalen van een borgsom. De groep plaatste een video online waarin te zien is hoe de twee activisten oranje verf spuiten op het UNESCO-werelderfgoed. Omstanders reageerden verontwaardigd en riepen hen tot stoppen, waarbij een persoon een spuitbus wist af te pakken.

Vandalisme aan UNESCO-werelderfgoed

Nick Merriman, CEO van English Heritage, meldde dat de stenen zorgvuldig zijn schoongemaakt en geen zichtbare schade vertonen. Hij verklaarde aan BBC Radio 4: “Het is moeilijk te begrijpen en we zijn diep bedroefd. Het is vandalisme aan een van ’s werelds meest gevierde oude monumenten.” De oranje verf, die volgens ‘Just Stop Oil’ uit maïszetmeel bestond, zou in de regen oplossen. Toch namen experts geen risico’s en verwijderden het poeder direct.

Eerder haalde de groep al het nieuws met soortgelijke acties, zoals het gooien van tomatensoep op een schilderij van Vincent van Gogh en het beschadigen van het beschermingsglas van een werk van Diego Velázquez.

Stonehenge is inmiddels weer geopend voor het publiek.

Bekijk hier de beelden:

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen