6.7 C
Brussel

Ketaminegebruik in België 11 keer hoger dan 10 jaar geleden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het rioolwater in ons land bevat tegenwoordig tot elf keer meer ketamine dan tien jaar geleden. Vooral in Antwerpen zijn de hoeveelheden uitzonderlijk hoog. Daarnaast neemt ook de illegale export van de drug toe. In 2025 werd op de luchthavens van Zaventem en Luik samen reeds 56,8 kilogram ketamine onderschept. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Uit een analyse van het rioolwater in Vlaanderen en Brussel blijkt dat ketaminegebruik in ons land een harde realiteit is. Het doctoraatsonderzoek van Natan Van Wichelen (Universiteit Antwerpen) onthulde dat de consumptie van de drug sinds 2012 is verveelvoudigd, met een stijging van zeven tot elf keer.

Dat werd vastgesteld door waterstalen te analyseren op 26 verschillende locaties. Vooral in Antwerpen en Rotterdam, twee steden met een groot aantal allochtonen, werden uitzonderlijk hoge concentraties gemeten.

Ketamine werd oorspronkelijk ontwikkeld als verdovingsmiddel voor ziekenhuizen en dierenartsen, maar is uitgegroeid tot een populaire drug bij feestgangers. Het is aanzienlijk goedkoper dan cocaïne en wekt een hallucinerende, bijna gewichtloze roes op.

Ook export van ketamine neemt drastisch toe

Toch gaat het gebruik ervan gepaard met ernstige gezondheidsrisico’s, zoals blijvende hersenschade en het zogeheten “ketamine-blaassyndroom”, waarbij de blaas en nieren onherstelbaar worden aangetast. Bovendien is de verslavingskans uitzonderlijk hoog.

Dat erkent ook Kristian Vanderwaeren, hoofd van de Algemene Administratie der Douane en Accijnzen. “Tegenwoordig treffen we steeds vaker chemisch zuivere ketamine aan. Hoofdzakelijk uit het legale farmaceutische circuit afgeleid en nadien illegaal doorverkocht”, stelt hij in Het Nieuwsblad.

Niet alleen het gebruik, maar ook de illegale export van ketamine neemt zorgwekkend toe. In de luchthavens van Zaventem en Luik werd in 2025 reeds 56,8 kilogram in beslag genomen. “Voor een gram ketamine betaal je 25 euro”, besluit Vanderwaeren. “Het is vooral een verhaal van export geworden, met prijzen die in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk tot driemaal hoger liggen.”

Lees ook:

Ex-ketamine-gebruikers getuigen: “Schrik dat blaas verwijderd wordt”

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen