19 C
Brussel

Justitie wil meer boetes om staatskas aan te vullen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De FOD Justitie wil dat de Federale Wegpolitie sneller flitst op de autosnelwegen, omdat het “aantal boetes een positief effect heeft op de federale inkomsten”. Dat blijkt uit een gelekte e-mail. Daarin vraagt Justitie om de tolerantiemarges op mobiele flitscamera’s langs de autosnelwegen volledig af te schaffen. Dit om de “federale inkomsten te verhogen”. “Het ultieme bewijs dat de focus van Justitie niet op verkeersveiligheid ligt, maar op het vullen van de staatskas via snelheidsboetes”, reageren Kamerleden Ortwin Depoortere en Marijke Dillen (Vlaams Belang) in een mededeling.

In België wordt op de autosnelwegen gebruik gemaakt van een tolerantiegrens. Dit betekent dat camera’s in Brussel en Wallonië pas flitsen vanaf 140 kilometer per uur en in Vlaanderen vanaf 129 tot 135 kilometer per uur. Justitie wil nu dat deze tolerantiegrens verdwijnt.

Federale inkomsten verhogen

In de e-mail staat te lezen dat het project zal “bijdragen aan het verwezenlijken van onze doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid en federale inkomsten, gezien de afname van die inkomsten afgelopen jaar”. “Gezien de financiële uitdagingen waarmee onze federale overheid wordt geconfronteerd, is het noodzakelijk dat we alle mogelijke inkomstenbronnen benutten”, staat nog in de e-mail. “Het implementeren van een uniform beleid kan een aanzienlijke impact hebben op het verhogen van de inkomsten uit het verkeersveiligheidsfonds dat naar de Federale Politie terugvloeit.”

“Er bestaat weinig onduidelijkheid over de intentie van Justitie, namelijk meer federale inkomsten verwerven”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Verkeersveiligheid wordt er pro forma even bijgesleurd, maar het echte doel is duidelijk.”

Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere (Gent, 2004) is student politieke wetenschappen en weekendredacteur bij V-Nieuws.

Gerelateerd

Meest gelezen