De Afghaanse gemeenschap in Gent opent een nieuwe moskee in de Bloemekenswijk. Niet alleen als gebedsruimte, maar ook om jongeren normen en waarden bij te brengen. Dit meldt Het Nieuwsblad. Opvallend: buitenlandse financiering wordt resoluut afgewezen. “België is ons land nu, en wij bepalen hier zelf hoe we onze gemeenschap ondersteunen zonder invloed van buitenaf”, stelt Hamayun Safi, lid van het moskeebestuur, in een interview met het Nieuwsblad. Jonas Naeyaert van het Gentse Vlaams Belang, reageert kritisch op de goedkeuring van de moskee.
De gemeenschap koos ervoor om de moskee te vernoemen naar Hazarat Abubakar Sediq, een historische islamitische figuur. “We maken geen onderscheid tussen sjiieten en soennieten”, zegt Safin die stelt dat iedereen welkom is, maar toch wel eerst zijn eigen volk: “Iedereen is welkom, maar we leggen de nadruk op onze eigen gemeenschap en identiteit.”
Daarnaast wil de gemeenschap jongeren actief begeleiden. In de toekomst komen er weekendlessen, waarin niet alleen de Koran centraal staat, maar ook ‘maatschappelijke waarden’. Wat die waarden zijn is nog niet duidelijk, maar de Pasjtoen-taal zal bij het lesmateriaal komen. Verder gebruikt de moskee zowel een Afghaanse als een Belgische vlag in het logo van vzw. “Wij zijn hier nu thuis”, klinkt het in Het Nieuwsblad.
Alweer een stap richting de islamisering van Gent
Hoewel de verbouwing van het pand zonder vergunning begon, keurde het stadsbestuur van Gent recentelijk de regularisatie goed. Hiertegen komt echter verzet en kritiek, van onder andere de Gentse afdeling van de partij, het Vlaams Belang.
Fractieleider van de Gentse afdeling, Jonas Naeyaert, liet aan V-NIEUWS zo weten dat dit alweer een stap is richting de islamisering van Gent: “Een zoveelste moskee in Gent is het laatste wat onze stad nodig heeft, het signaleert een verdere islamisering en etnische tribalisering van onze stad; en Gent is nu reeds veel te vervreemd.”
“De moskee-organisatoren beroepen zich expliciet op hun Pasjtoen-Afghaanse afkomst terwijl ze verbatim stellen dit land ‘hun land’ is. Ik kan dat ontkennen; we zijn hier niet in Afghanistan of Pasjtoenistan, maar in Vlaanderen. De moskee wil Pasjtoe en Arabisch onderrichten; waar je nergens iets mee kan in onze gemeenschap tenzij om verdere segregatie te organiseren. Nederlands is hier de voertaal”, aldus Naeyaert.
Verder bekritiseert Naeyaert ook het Gentse stadsbestuur: “Het is dan ook ondenkbaar dat de stad Gent een wederrechtelijk (!) tot stand gekomen omgevingsvergunning goedkeurt. De nieuwe moskee komt er immers in een loods die zonder toestemming is herbestemd. Pas na aanmaningen volgde een omgevingsvergunningsaanvraag, die prompt werd goedgekeurd door het paarsgroene bestuurscollege zonder openbaar onderzoek of zonder overleg met de buurt. Ging het over een gewone Vlaming die van een loods pakweg een café maakt zonder toestemming, de brieven met boetes waren bij wijze van spreken uit de schoorsteen komen vliegen zoals in het Harry Potter-verhaal, laat staan dat hij/zij retroactief een vergunning en groen licht zou krijgen.”
Lees ook: