Gent heeft opnieuw een vergunning toegekend voor de bouw van de ‘Groene Moskee’ in de Rabotwijk. Het project omvat een grote koepel en twee symbolische minaretten van 20 meter hoog. De bouwplannen werden al in 2017 goedgekeurd, maar de financiering liep toen spaak. Nu draait de fondsenwerving opnieuw op volle toeren en wil Diyanet Vlaanderen de werken snel starten. Dat meldt HLN. Gents Fractieleider Jonas Naeyaert (Vlaams Belang) reageert scherp op X.
Het vernieuwde plan maakt de moskee toegankelijk tot 690 personen. Binnenin komen gebedszalen, klaslokalen en een polyvalente ruimte. Er wordt ook voorzien in groendaken, zonnepanelen en wadi’s om het gebouw duurzaam te maken.
“Ons Vlaanderen is een land van kathedralen en belforten”
Het Vlaams Belang Gent reageert fel op de plannen en hekelt de beslissing van het schepencollege. Fractieleider Jonas Naeyaert stelt: “De islamisering van ons Gent en ons Vlaanderen is al veel te ver gegaan.” Hij pleit voor het behoud van Vlaamse architectuur: “Ons Vlaanderen is een land van kathedralen en belforten. Niet van minaretten en moskeeën.” De partij roept op om publieke financiering voor islamitische instellingen stop te zetten.
Naast de bouwvergunning speelt ook de discussie over de erkenning van de Fatih-moskee. De stad gaf een positief advies, net als voor de Eyup Sultan-moskee en de Muattar-moskee. Toch plaatste de provincie vraagtekens bij de financiële transparantie van de moskeeën. Dit was voor de provincie reden om een negatief advies te geven. De moskeeën worden ook doorgelicht door Staatsveiligheid om te controleren of de financiering voldoet aan de Belgische regelgeving.
De islamisering van ons Gent en ons Vlaanderen is al veel te ver gegaan. We moeten die net terugdringen, want meer islamisering betekent minder integratie en minder sociale cohesie. ✋
De publieke financiering van de islam moeten we daarom stopzetten en gebouwen moeten de… pic.twitter.com/TdnsxailaJ
— Jonas Naeyaert (@Jonas_Naeyaert) January 4, 2025
Lees ook:
Groen licht voor drie Gentse moskeeën, maar wat met financiële transparantie?