9.7 C
Brussel

“It’s migration, stupid!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In zijn maandelijkse column ‘Res Publica’ legt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken migratie als onmiskenbaar verkiezingsthema op tafel. Het heeft immers een niet te negeren impact op nagenoeg elk beleidsdomein. Volgens tegenstanders van het Vlaams Belang mag migratie echter niet het onderwerp van de komende verkiezingen worden. “Lees: dan zou het Vlaams Belang te veel aan populariteit winnen, want onze partij is de enige die een echt ander beleid voorstaat”, aldus Van Grieken. “Een sterk Vlaams Belang is dé vrees van menig senior writer, opiniemaker en establishment-politicus, want dat zou wel eens kunnen betekenen dat er écht wat verandert in dit land.”

“Migratie mag niet hét onderwerp van de komende verkiezingen worden. Er zijn wel meer belangrijke zaken”, zo klonk de titel het stuk van Peter Mijlemans, senior writer van Het Nieuwsblad eerder deze week (17/01). Want als migratie wel het onderwerp zou worden, dan zou de “radicaalste stem” overheersen. Lees: dan zou het Vlaams Belang te veel aan populariteit winnen, want onze partij is de enige die een echt ander beleid voorstaat dan dat van Nicole De Moor en Sammy Mahdi (cd&v), Theo Francken (N-VA) of Maggie De Block (Open Vld). En een sterk Vlaams Belang is dé vrees van menig senior writer, opiniemaker en establishment-politicus, want dat zou wel eens kunnen betekenen dat er écht wat verandert in dit land.

Uiteraard zijn er nog andere belangrijke thema’s naast migratie. Het Vlaams Belang is de eerste partij om dat te erkennen: we hebben dan ook drié grote inhoudelijke congressen georganiseerd. Een van die drie congressen ging over migratie, maar de andere twee over onze sociaaleconomische plannen en over onze communautaire visie. Bovendien hebben onze parlementsleden niet stilgezeten en konden we de voorbije legislatuur uitpakken met tal van studiedagen en brochures over tal van onderwerpen: Mobiliteit, Democratie, Gezin, Media en Big Tech, Dierenwelzijn, Defensie en Buitenlandbeleid, Onderwijs, Energie en Klimaat, … Moeten de verkiezingen daar ook over gaan? Natuurlijk! Want op al die beleidsdomeinen is er een ander en beter beleid mogelijk.

Maar het is onvermijdelijk dat migratie centraal zal staan in aanloop naar de verkiezingen. Niet omdat dat goed zou zijn voor onze partij, niet omdat de media dat al dan niet zouden willen, maar omdat migratie een enorme impact heeft op élk beleidsdomein.

Migratie weegt op elk domein

Kijk maar naar het onderwijs. Uiteraard is het lerarentekort een ramp. Uiteraard dragen we nog steeds de dramatische gevolgen van de linkse onderwijshervormingen. Maar het is onmiskenbaar dat de enorme toename van kinderen die thuis geen Nederlands spreken en dus met een grote taalachterstand kampen, de onderwijskwaliteit nog het meest van al naar beneden haalt. Een op de vier kleuters spreekt thuis geen Nederlands. En een op de zeven kleuters kent dan ook te weinig Nederlands om aan de lagere school te kunnen beginnen. In veel klassen is het aantal leerlingen die het Nederlands als moedertaal heeft, sterk in de minderheid. Hoeft het dan te verbazen dat kwalitatief lesgeven moeilijk wordt? Massamigratie fnuikt ons onderwijs.

Kijk maar naar de druk op de woningmarkt. Die zou er zonder de massamigratie zelfs niet zijn. Maar erger nog is dat er zo’n 176.000 gezinnen wachten op een sociale woning, en zij staan gemiddeld maar liefst vier jaar op een wachtlijst. Dat mag ook niet verbazen als je naar het hallucinante immigratiecijfer kijkt: 233.629 (2022). Bijzonder veel sociale woningen gaan naar mensen die niet eens over onze nationaliteit beschikken. En wat bleek deze maand nog? Meer dan de helft van hen heeft niet eens recht op een sociale woning, want ze hebben al een woning in hun eigen land. Massamigratie fnuikt onze (sociale) huisvesting.

En kijk ook maar naar onze leeflonen. Deze zomer nog trokken vijf grote OCMW’s aan de alarmbel omdat onder andere het uitbetalen van de leeflonen bijzonder moeilijk dreigt te worden. Het aantal leeflonen in België is op twintig jaar tijd meer dan verdubbeld. Maar liefst 40% van de leeflonen die in 2022 uitgekeerd werden, ging dan ook naar vreemdelingen. Massamigratie fnuikt ook ons sociaal systeem.

Vlaanderen Vlaams

Migratie zorgt niet alleen mee voor een falend beleid, maar zorgt er ook voor dat vele Vlamingen zich niet meer thuis voelen in hun eigen land. En dat mag niet verbazen als 34,5% van de bevolking allochtone roots heeft. Uit recente cijfers bleek dat in Antwerpen intussen 62% van de mensen allochtoon is, in Brussel 82,5%. In bepaalde wijken in Vlaanderen wonen amper nog autochtone Vlamingen en in bepaalde klassen worden autochtonen systematisch uitgescholden en gekleineerd. Uiteraard wordt migratie dan opnieuw hét verkiezingsthema. Enkele senior writers, opiniemakers en establishment-politici kunnen er in chique wijken misschien nog aan ontsnappen, maar voor de meeste Vlamingen is het duidelijk: it’s migration, stupid!

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken
Tom Van Grieken (°1986, Antwerpen) is de nationale voorzitter van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen