18 C
Brussel

Islamitische terreurcel wilde aanslagen plegen in Antwerpen en Kortrijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Brugge is het proces tegen Abubakar S. en zijn terreurcel van start gegaan. De groepering plande grootschalige aanvallen op de Joodse buurt in Antwerpen, een homobar en zelfs de politie. Dat meldt HLN. “De beklaagden vereenzelvigden zich met de daders van de aanslagen in Zaventem en het metrostation van Maalbeek. Ze wilden zoveel mogelijk slachtoffers maken”, aldus de procureur.

Het onderzoek begon toen de Staatsveiligheid in het voorjaar van 2023 een ernstige dreiging ontdekte op sociale media, afkomstig van enkele minderjarigen met de Belgische, Oekraïense en Nederlandse nationaliteit. Een van de aanstokers was Abubakar S., een Tsjetsjeen die met zijn vrouw in Menen woonde.

Hoewel het koppel ogenschijnlijk goed geïntegreerd was, bleek er achter gesloten deuren meer aan de hand. “De beklaagde wilde samen met zijn vrouw in de zomer van 2023 deelnemen aan een aanslag”, aldus de federaal procureur maandag in de correctionele rechtbank van Brugge.

De terreurcel had duidelijke plannen om de Antwerpse Diamantwijk en de Joodse buurt aan te vallen, met als doel de diamantsector te treffen en grote economische schade aan te richten. Ook een homobar en de politie stonden op de lijst van doelwitten. “Men wilde zoveel mogelijk slachtoffers maken”, verklaarde de procureur. In voorbereiding op de grote aanslagen zou de cel kleinere aanvallen uitvoeren, zoals het lokken van de politie met valse noodoproepen om hen vervolgens aan te vallen.

Infiltratie en arrestaties

De terreurcel werd ontmaskerd door een undercoveragent die een Telegram-groep infiltreerde en snel het vertrouwen van Abubakar S. won. Dit leidde tot een fysieke ontmoeting op 4 mei 2023, waarbij de aankoop van een wapen werd afgerond. Dit moment werd door de veiligheidsdiensten aangegrepen om in te grijpen.

Abubakar S. en zijn vrouw werden gearresteerd en aangehouden. Tijdens huiszoekingen in verschillende steden werden nog vijf anderen opgepakt, waarvan drie werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

De federaal procureur eist 18 jaar cel voor Abubakar S., met een beveiligingsperiode van 12 jaar, en 8 jaar cel voor zijn vrouw. De verdediging betwist de beschuldigingen en pleit voor mildere straffen, daarbij wijzend op amateuristische plannen en grootspraak binnen de terreurcel. De rechtbank doet op 5 augustus uitspraak in de zaak.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen