21.4 C
Brussel

Hoe stem ik geldig bij de verkiezingen? Op papier en elektronisch

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Binnenkort trekken de Vlamingen naar de stembus. Ontdek hier hoe u zeker een geldige stem uitbrengt, op papier en elektronisch!

Stemmen doet u in het stembureau dat vermeld staat op uw oproepingsbrief. Is uw stemming op papier, dan bent u welkom van 8:00 uur ’s morgens tot 14:00 uur in de namiddag. Stemt u elektronisch? Dan blijft uw stembureau open tot 16:00 uur.

U mag als kiezer op één partijlijst stemmen. Stemmen voor twee verschillende partijen, of op kandidaten van twee verschillende partijen, maakt uw stem ongeldig. Dit zijn dus de geldige mogelijkheden:

  • Bovenaan voor de hele lijst stemmen, een zogenaamde ‘lijststem’,
  • Voor één of meerdere kandidaten binnen dezelfde lijst stemmen,
  • Voor één of meerdere opvolgers binnen dezelfde lijst stemmen,
  • Voor één of meerdere kandidaten en opvolgers binnen dezelfde lijst stemmen.

Ook al stemt u op specifieke kandidaten of opvolgers, u mag nog altijd ook stemmen op de volledige lijst. Uw stem blijft geldig.

Elektronisch stemmen

De meeste stemhokjes van een stembureau is uitgerust met een stemcomputer. U ontvangt van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Om uw stem uit te brengen, steekt u eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemmachine. Dan verschijnen op het beeldscherm het volgnummer en het letterwoord van alle kandidatenlijsten.

Duid met uw vinger de lijst aan waarvoor je wil stemmen. Daarna verschijnen voor die lijst de namen en voornamen van de kandidaten op het scherm. Breng uw stem uit door op het scherm te drukken. Daarna bevestigt u uw stem, of kan u die nog wijzigen.

Bij de laatste bevestiging drukt de stemcomputer een stembiljet (papieren bewijsstuk) af. Op dit stembiljet staat de uitgebrachte stem, zowel geschreven als in de vorm van een barcode. Zo kunt u controleren of uw stem juist werd opgenomen.

Verlaat het stemhokje met uw chipkaart en stembiljet. Geef uw chipkaart aan de voorzitter. Daarna kunt u de barcode op uw stembiljet scannen onder toezicht van de voorzitter. Dan kan uw stembiljet definitief ingediend worden via een gleuf in de stembus.

Bekijk de instructievideo:

Stemming op papier

U ontvangt uw stembiljet van de voorzitter. Volg de algemene instructies over geldig stemmen, en dien daarna uw stembiljet in.

Bekijk de instructievideo:

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen