14.3 C
Brussel

Hoe Biden, Trump en Pence in de problemen kwamen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Drie Amerikaanse toppolitici – Donald Trump, Joe Biden en Mike Pence – zouden hebben geknoeid met gevoelige overheidsdocumenten, zo meldt de BBC. De Amerikaanse wetgeving schrijft voor dat de dossiers van het Witte Huis na het ontslag van een regering naar de nationale archieven gaan, waar de bestanden veilig worden opgeslagen. Zowel voormalig president Trump als huidig president Joe Biden lijken zich niet aan de regelgeving te hebben gehouden. Ook voormalig vice-president Pence ontspringt niet aan de dans. Waarin verschillen de zaken? 

Trump

Voormalig president Donald Trump lijkt te zijn meegesleurd in juridische problemen. Hij wordt aangeklaagd voor zeven inbreuken in verband met dossiers die aan zijn huis in Florida zijn gevonden. Het zou onder meer gaan om documenten met betrekking tot Trumps correspondentie met Koreaans dictator Kim Jong-un. Jack Smith, een advocaat die eerder betrokken was bij zaken rond oorlogsmisdaden, heeft dan ook een aanklacht ingediend tegen Trump voor het verkeerd omgaan met geheime documenten en het belemmeren van pogingen om een onderzoek in te stellen.

Trump beschuldigt de FBI en het ministerie van Justitie er echter van een politiek gemotiveerd onderzoek te voeren in een poging te voorkomen dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen voor het Witte Huis.

Biden

Medewerkers van president Joe Biden ontdekten geheime documenten toen ze dozen aan het verplaatsen waren uit de kantoren van de president in Washington, waarna een tweede partij dozen werd gevonden in een garage aan zijn huis in Delaware. Een groot aantal van de documenten waren gemarkeerd als geheim en zouden onder meer betrekking hebben tot Oekraïne, Iran en het Verenigd Koninkrijk. De documenten zijn intussen overgemaakt aan de nationale archieven. 

Biden heeft gezegd dat hij “verrast” was dat er gevoelige documenten in zijn voormalige kantoor lagen en dat hij volledig meewerkt met het onderzoek. Na de tweede vondst was hij echter defensief tijdens de ondervraging. Toen een verslaggever hem vroeg waarom er geheime documenten werden bewaard naast zijn gewaardeerde Corvette, antwoordde Biden: “Mijn Corvette staat in een afgesloten garage. OK? Dus het is niet zo dat ze op straat liggen.” Hij voegde eraan toe: “Mensen weten dat ik geheime documenten en geheim materiaal serieus neem. Ik heb ook gezegd dat we volledig meewerken met het onderzoek van het ministerie van Justitie.”

Pence

Ook voormalig vice-president Mike Pence ontspringt niet aan de dans. Hij kwam in het nieuws toen er onbeveiligde documenten werden gevonden aan zijn huis in Indiana. Zijn advocaten beweren dat het om een “klein aantal” documenten gaat. Een maand later deden FBI-agenten een huiszoeking en vonden ze alsnog nieuwe officiële papieren, waaronder één geheim document.

Pence heeft altijd volgehouden dat de documenten “per ongeluk” bij hem thuis terecht waren gekomen en neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de vergissing.

BRON:BBC
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen