21.4 C
Brussel

Henegouwen, Luik en Brussel zwakste werkzaamheidsgraad van Europa

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Henegouwen, Luik en Brussel zijn op vlak van werkzaamheidsgraad bij de zwakste regio’s van Europa. Dat blijkt uit een studie van IESEG-managementschool van Rijsel, gebracht door VRT NWS. De werkzaamheidsgraad in België is algemeen veel te laag, concluderen de onderzoekers.

Een studie van IESEG managementschool ging de werkzaamheid na van 25- tot 55-jarigen in 241 regio’s in Europa. De conclusies spreken boekdelen. De Waalse provincies Henegouwen en Luik – al decennia onder socialistisch PS-bewind – behoren op vlak van werkzaamheidsgraad bij de zwakste regio’s van Europa. Ook het evenzeer door de PS beheerde Brussel scoort slecht.

Ondertussen doen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg het heel goed. Ze behoren tot de top van Europa. Algemeen heeft België echter een werkzaamheidsgraad van 81,5 procent voor 25- tot 55-jarigen. Daarmee doen we het slechter dan 22 andere Europese landen. Alleen Italië, Griekenland, Spanje en Roemenië doen het nog slechter.

Werkzaamheidsgraad te laag

West-Vlaanderen is de op vijf na beste van de 241 onderzochte regio’s, met een werkzaamheidsgraad van 90,1 procent. Oost-Vlaanderen haalt de 17e plaats met 89,0 procent. Limburg scoort met 87,4 procent ook erg hoog in de studie. Algemeen heeft Vlaanderen een werkzaamheidsgraad (25- tot 55-jarigen dus) 86,7 procent.

In Wallonië (75,0 procent) en Brussel (74,2 procent) gaat het fors minder goed. Van de Waalse provincies scoort Waals-Brabant het best met 83,4 procent, maar eindigt laag, op de 140ste plaats. De slechtste score is voor Luik, met een werkzaamheidsgraad van 71,5 procent. Ook Henegouwen scoort laag met 72,50 procent.

Herkomst blijkt ook een belangrijke rol te spelen. De werkzaamheidsgraad van allochtonen die geboren zijn buiten de Europese Unie bedraagt 68,2 procent in Vlaanderen, 62,7 procent in Brussel en amper 57,5 procent in Wallonië. Mensen die in België geboren zijn, hebben een werkzaamheidsgraad van 90,2 procent in Vlaanderen, 78,9 procent in Brussel en 77,8 procent in Wallonië.

En als de leeftijdsgroep wordt opgetrokken tot 65 jaar, zijn die cijfers nog slechter.

BRON:VRT NWS
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen