18 C
Brussel

Helft van de zorgverleners lijdt onder extreem stressniveau

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maar liefst 49,5% van de zorgverleners ervaart te hoge werkdruk. Dat meldt Belga en blijkt uit een recente werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Dit is een zorgwekkende stijging tegenover 2004, toen 43,6% melding maakte van overmatige werkdruk.

Uit de meting van 2023 komt naar voren dat bijna de helft van de zorgmedewerkers verschillende knelpunten ervaart: overmatige stress, een gebrek aan werkplezier, onvoldoende leermogelijkheden en een verstoorde werk-privé balans.

Werkstress is de grootste klacht: 39,9% van de zorgverleners kampt hiermee. Dit ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde van 36,1%. Ondanks de uitdagingen in de zorgsector blijft de motivatie onder zorgwerkers iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Sectorale verschillen

De gehandicaptenzorg ondervonden een stijging van 16% in werkstress sinds 2013. Daarnaast vindt 43,7% van de zorgmedewerkers hun werk emotioneel belastend. Dit ligt ook ver boven het Vlaamse gemiddelde van 23,4%.

De cijfers tonen aan dat de werkdruk in de zorgsector niet alleen hoog blijft, maar ook een serieus probleem vormt dat dringend aangepakt moet worden.

BRON:Belga
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen