8.9 C
Brussel

Helft leden Rotheram-bende weer op vrije voet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De helft van de daders van de Rotheram-schandalen, waarbij een bende Pakistanen bijna 20 jaar lang kinderen ontvoerde en misbruikte, is inmiddels weer op vrije voet. De ontdekking van dit grootschalige mensenhandelschandaal dateert uit 2013, hoewel de oudste misdaden teruggaan tot 1997. Op het moment van de ontdekking werd het schandaal als zeer ernstig beschouwd, mede vanwege het gebrek aan actie van de politie tijdens het onderzoek. Dit meldt de Heimatkurier.

Van de 22 Pakistanen die in 2013 werden gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij dit grootse kinderhandelschandaal in Engeland, zitten er nu nog maar 11 vast. De andere helft van de daders, van wie de schuld bewezen is, is inmiddels vrijgelaten.

Ongeveer 1.400 kinderen werden gedurende de jaren ontvoerd, mishandeld, misbruikt en verkocht door de Pakistaanse bende. Honderden ouders hebben nog steeds onbeantwoorde vragen, en het nieuws dat de helft van de daders op vrije voet is, heeft bij velen diep ingehakt.

Racisme

Een schrijnend aspect van het onderzoek naar de Pakistaanse bende was de nalatigheid van de politie. Gedurende de jaren meldden meerdere mensen, zowel ouders als slachtoffers, zich bij de politie. Destijds deden ze niets, volgens bronnen was dit uit angst voor ‘racisme’. Hoe de bende te werk ging en wie ze waren, was een publiek geheim in de stad.

Volgens de politie vormen de nu vrijgelaten daders geen gevaar meer voor de samenleving, omdat ze zich zouden hebben aangepast. Nog drie andere leden van de bende hebben de kans om in de komende maanden vrijgelaten te worden. Aan dit tempo zullen alle daders binnen enkele jaren op vrije voet zijn.

Rotherham was niet de enige stad waar dergelijke misdaden plaatsvonden. In Rochdale, Engeland werd een soortgelijke bende kort na de gebeurtenissen in Rotherham opgepakt. Hierbij werden zo’n 96 mannelijke Pakistanen gearresteerd voor dezelfde misdaden.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen