8.9 C
Brussel

Grootstedelijke ‘jongeren’ zetten sociale zekerheid onder druk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zo’n 40% van de grootstedelijke ‘jongeren’ heeft recht op voordeeltarieven in de zorg, werkloosheid blijft hoog en het aantal leefloners explodeert. Dat meldt De Standaard. “Massa-migratie is vooral massa-miserie. Voor het gastland én voor de gasten”, reageert senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang).

De sociale zekerheid komt in de grootsteden steeds meer onder druk te staan, ook op het vlak van zorg. Op tien jaar tijd is het aantal jongeren dat recht heeft op een voordeeltarief gestegen van 7,6% naar 22%. In Brussel en Antwerpen liep dit cijfer zelfs op tot respectievelijk 46,8% en 39,3%. Ook in Luik en Charleroi heeft ongeveer 40% van de ‘jongeren’ recht op deze verhoogde tegemoetkoming.

Volgens ziekenfondsen Solidaris en de Christelijke Mutualiteit (CM) ligt de grootste uitdaging voor het sociale systeem bij hen. Eerder gaven de OCMW’s ook aan dat ze te maken kregen met een sterke stijging van het aantal leefloners uit deze groep.

Grootstedelijke ‘jongeren’

De werkloosheidscijfers in grootstedelijke gebieden draagt bij aan deze evolutie, zo bleek uit onderzoek van de CM. In Antwerpen is de tewerkstellingsgraad amper 67%, ongeveer even laag als Wallonië met 66%. Minder ‘diverse’ steden als Gent doen het wat beter, met 72,5%. In Vlaanderen is het gemiddelde 75%.

“‘Jongeren in de grootsteden’… Gingen die onze pensioenen niet betalen? De vergrijzing oplossen?”, vraagt Senator Bob De Brabandere van het Vlaams Belang zich af. “Dat nog niet, maar ze zetten wel ons sociaal systeem onder druk”, betreurt de politicus. “Massa-migratie is vooral massa-miserie. Voor het gastland én voor de gasten.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen