6.6 C
Brussel

Groene vandalen zetten SUV-banden opnieuw plat in Gent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze ochtend stonden bewoners van de Gentse stationsbuurt voor een onaangename verrassing. ‘Klimaatactiegroep’ Tyre Extinguishers zette wederom de banden van verschillende SUV’s plat, zo meldt Het Nieuwsblad. “Het is niet de eerste maal dat deze groene vandalen toeslaan in Gent, maar we moeten ervoor zorgen dat het de laatste maal is dat ze er ongestraft mee weggeraken”, stelt Jonas Naeyaert, voorzitter van Vlaams Belang Gent, in een reactie.  

De groene fundamentalisten lieten een briefje achter bij de gevandaliseerde SUV’s. “Het is niet persoonlijk, jij bent het niet, het is jouw auto”, klinkt de achtergelaten boodschap waarmee de eigenaars zich getroost moeten voelen. De groep tracht door middel van het vandalisme de sociale en ecologische schade van zware SUV’s aan te kaarten. Verder zou er volgens hen geen reclame meer gemaakt mogen worden voor SUV’s en moet de overheid ze zwaarder belasten. Naar eigen zeggen hebben ze internationaal al 10.000 banden van SUV’s plat gezet.

Het is de derde keer op twee manden tijd dat de Tyre Extinguishers toeslaan. Woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse politie bevestigt de feiten aan de redactie van Het Nieuwsblad. “We hebben tot nu toe veertien meldingen van bewoners wiens banden werden plat gezet binnengekregen”, zegt hij. “Er is geen sprake van andere schade.” Op Twitter pronkt de actiegroep fier met een foto van het vandalisme en beweert men dat het om minstens dertig voertuigen zou gaan. Tevens roepen ze op tot het opzetten van meerdere acties.

“Daders opsporen en vervolgen”

“Deze vandalen voelen zich misschien aangemoedigd door het feit dat de echte baas in Gent groene mobiliteitsschepen Filip Watteeuw is, maar dit activistisch geweld mag daarom niet onbeantwoord blijven”, vervolgt Naeyaert. “Wel integendeel, we moeten de daders opsporen en niet alleen laten opdraaien voor de eventuele kosten, maar ook strafrechtelijk vervolgen.”

“De stad beschikt over de camera’s, nu nog de politieke wil. Daarenboven kan – naar analogie met de lokfietsen – ook een lok-SUV ingezet worden op de meest getroffen parkeerplaatsen”, besluit de lokale Vlaams Belang-voorzitter. “De pakkans en het afschrikeffect moeten vergroot worden. Er is geen plaats voor groen vandalisme in onze stad.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen