11.5 C
Brussel

Greta Thunberg stopt met spijbelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Greta Thunberg heeft vrijdag voor de laatste keer gespijbeld voor het klimaat. De Zweedse klimaatactiviste studeert af en zal niet meer kunnen ‘schoolstaken.’ Dat meldt onder meer de BBC

Greta Thunberg begon op haar 15de met spijbelen om de klimaatverandering op de politieke agenda te zetten. Ze werd het uithangbord van de zogenaamde ‘klimaatjongeren’, een beweging van scholieren die de klimaatopwarming willen tegengaan met spijbelacties. Die kreeg met Anuna De Wever ook een gezicht in Vlaanderen. 

De spijbelacties stootten in Vlaanderen al snel op heel wat kritiek, onder meer van het Vlaams Belang. Zo misbruikten de organiserende instanties, zoals 11.11.11. of Extinction Rebellion, leerlingen om hun eigen (groen)linkse agenda door te duwen.

Aan dat schoolspijbelen lijkt nu definitief een einde te komen. Thunberg kondigde vrijdag aan dat ze heeft deelgenomen aan haar laatste ‘schoolstaking’. “Vandaag studeer ik af, wat betekent dat ik niet langer kan staken voor het klimaat,” schreef de activiste op Twitter. In Zweden studeren scholieren normaal gesproken af rond hun 19de levensjaar. Thunberg deed er echter een jaar langer over, naar eigen zeggen om “campagne te voeren.” 

Klimaatacties

Greta Thunberg ontmoette de afgelopen jaren tal van wereldleiders en was te gast op verschillende klimaatconferenties. Tegelijkertijd zette ze acties op om de klimaatproblematiek te blijven aankaarten. Zo werd ze eerder dit jaar vastgezet door de Duitse politie nadat ze de openbare orde verstoorde aan een steenkoolmijn. 

Ze liet echter weten niet op te houden met haar acties. “Ik zal blijven protesteren op vrijdag, ook al is het technisch gezien niet staken op school. We hebben gewoon geen andere optie dan alles te doen wat we kunnen. De strijd is nog maar net begonnen.”

BRON:BBC
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen