6.5 C
Brussel

Gewone bedrijfswagen wordt fors duurder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bedrijfswagens met een loutere benzine- of dieselmotor worden een pak duurder voor de bestuurders. Het ‘voordeel alle aard’ dreigt namelijk groter te worden. Hierdoor stijgen ook de belastingen hierop. Dat brengt De Tijd.

Wie een bedrijfswagen heeft en die voor privéverplaatsingen en/of het woon-werkverkeer kan gebruiken, wordt daarvoor belast via ‘het voordeel van alle aard’ (VAA). Hoe ouder, goedkoper, groener of elektrischer de wagen, hoe kleiner dat voordeel en dus hoe kleiner de belastingen. Dat VAA wordt evenwel berekend met een complexe formule en is verbonden aan de evolutie van de gemiddelde CO2-uitstoot van alle nieuw ingeschreven wagens.

Verhogingen belastingen op VAA wordt retroactief doorgevoerd

Elk jaar wordt de VAA-berekening dus aangepast. Hoe lager de algemene uitstoot, hoe hoger het VAA voor auto’s met alleen een benzine- of dieselmotor. En voor compleet elektrische en zuinige plug-inhybrides geldt een bodembedrag voor de VAA. Sinds enkele jaren is de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in vrije val. De CO2-uitstoot van nieuwe auto’s is de afgelopen vier jaar zo met een derde gezakt, analyseerde De Tijd.

Vorig jaar leidde dat al tot een stijging van het belastbaar voordeel van de bedrijfswagen met circa 10 procent. En die trend is nog aanzienlijk versneld. Hoeveel het voordeel alle aard voor benzine- en dieselmotoren exact zal stijgen, is wel nog niet duidelijk. Normaal gezien legt de federale overheidsdienst Financiën de zogenaamde ‘CO2-coëfficiënt’ ergens in november vast. Dat is nu – bijna midden januari- nog niet gebeurd.

Maar zodra de nieuwe coëfficiënt bekend is, moeten de sociaal secretariaten wel met terugwerkende kracht correcties doorvoeren.

BRON:De Tijd
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen