14.7 C
Brussel

Gevangene sterft na vermoedelijke drugsoverdosis

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een 40-jarige gevangene die opgesloten was in Wortel te Hoogstraten is vrijdag overleden. Het gaat volgens het parket van Antwerpen om een ‘verdacht overlijden’. De politie vermoedt een drugsoverdosis, meldt de VRT. Het Vlaams Belang vraagt om strengere straffen voor ‘overgooiers’, smokkelaars die drugs of GSM’s op de domeinen van penitentiaire instellingen smijten.

Een cipier ontdekte vrijdagavond rond kwart voor negen dat een gevangene groggy bleek en “een verminderd bewustzijn” had. De hulpdiensten werden opgebeld en kwamen ter plaatse. De man werd gereanimeerd in de gevangenis en werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar alsnog.

Politie en parket vermoeden middelenmisbruik. Er zal nu worden onderzocht hoe de drugs in de gevangenis terechtkwamen, maar het is gekend dat de problematiek in onze gevangenissen groter dan ooit is.

Drugs in gevangenissen groeiend probleem

Eerder dit jaar bleek hoe “nooit eerder […] zoveel smartphones en pakketten drugs [werden] onderschept die van buitenaf over de muren werden gegooid”. In 2022 troffen cipiers maar liefst 308 gsm’s aan, terwijl dat er het jaar voordien ‘slechts’ 81 waren. En nog eens 436 pakjes drugs werden onderschept. En in werkelijkheid gaat het om veel meer, want haast zeker wordt niet alles onderschept.

Het Vlaams Belang eiste al in februari dat de problematiek van drugs in gevangenissen hard wordt aangepakt. “De ‘overgooiers’ moeten worden geïdentificeerd en bestraft”. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou hier een regeling voor treffen in het nieuwe Strafwetboek. “Maar hij mag niet wachten op het nieuwe Strafwetboek, want die tijd heeft hij niet”, aldus Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “De inwerkingtreding ervan wordt immers pas verwacht in 2025 of 2026.”

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen