5.5 C
Brussel

Geneesmiddelentekort steeg 20 procent in een jaar tijd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het tekort aan geneesmiddelen is in België tussen 2022 en 2023 met 20 procent gestegen. Dat meldt HLN op basis van cijfers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

In het jaar 2023 waren er 3.596 geneesmiddelen onbeschikbaar voor een gemiddelde periode van 54 dagen. Dit houdt een stijging van zo’n 20 procent in tussen 2022 en 2023. De afgelopen maand, was zo’n 3,5 procent van het totale aanbod aan geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar of werd de commercialisering ervan onderbroken of stopgezet.

In totaal kregen 41 geneesmiddelen vorig jaar de status “kritieke onbeschikbaarheid”. Dat betekent dat er voor het onbeschikbare geneesmiddel “geen alternatief bestaat en die langer dan één maand niet beschikbaar was”, aldus het FAGG aan HLN. Dat was onder andere het geval voor Ozempic, een diabetes- en obesitasmedicijn.

Het Vlaams Belang wil enerzijds de productie van geneesmiddelen terug naar ons land halen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van verre lageloonlanden, en anderzijds wil de partij ook af van het just-in-time- principe, waardoor de reservevoorraden altijd te beperkt zijn. “Onbeschikbare medicatie betekent een ramp voor de patiënten”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe in een persmededeling vorig jaar. “We eisen een structureel plan van aanpak om de mensen aan hun medicatie te helpen en de apothekers en artsen van bijkomende administratieve overlast te verlossen.”

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen