21.4 C
Brussel

Geert Wilders op gedeelde eerste plaats in Nederlandse peiling

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Aanstaande woensdag zijn er zeer bepalende Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In een nieuwe peiling van Maurice de Hond is de nationalistische PVV van Geert Wilders op een gedeelde eerste plaats gekomen met de liberale VVD.

Maurice de Hond is al jaren een van de drie grote politieke peilers van Nederland, samen met I&O en Ipsos. In zijn meest recente peiling is de PVV geëindigd op een gedeelde eerste plaats met de VVD, allebei op 26 zetels.

De peiling is vooral opmerkelijk omdat de PVV sinds de vorige 5 zetels is gestegen en het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt 5 zetels gedaald. Dit heeft waarschijnlijk te maken met Omtzigts uitspraak dat hij niet met Wilders wil samenwerken tijdens het SBS-debat vorige week. Dit zou in de praktijk betekenen dat de centrumrechtse Omtzigt liever over links dan over rechts regeert.

Na de VVD en PVV met beide 26 zetels volgen dus het Nieuw Sociaal Contract en de gezamenlijke linkse lijst van PvdA en Groenlinks, beide met 23 zetels. De BBB is na haar zege bij de Provinciale Statenverkiezingen afgezakt naar slechts 7 zetels. De winst van de PVV lijkt niet ten koste te gaan van andere rechtse partijen: FVD, JA21 en BVNL blijven stabiel vergeleken met de vorige peiling.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen