Enkele van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne, waaronder de VS, overwegen een algeheel verbod op de meeste exporten naar Rusland in te stellen, zo meldt onder andere Bloomberg. Dit moet zorgen voor een aanzienlijke aanscherping van de economische druk op Russisch president Vladimir Poetin.
Ambtenaren van de ‘Groep van Zeven’ (G7) bespreken het idee in de aanloop naar een top van leiders in Japan in mei. Het voorstel wordt nog besproken en kan nog veranderen, aldus de personen. De ‘Groep van Zeven’ bestaat uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Indien de leiders van de G7 de maatregel op de top goedkeuren, moet vervolgens worden overeengekomen wat precies wordt uitgesloten, waarbij geneesmiddelen en landbouwproducten – waaronder voedsel – zeer waarschijnlijk vrijgesteld blijven, aldus een van de betrokkenen.
Belemmeringen op het verbod van de G7
Maar er zijn mogelijk ernstige belemmeringen voor de tenuitvoerlegging. Om in de EU van kracht te worden, moeten de nieuwe criteria door alle leden worden goedgekeurd, en dat zou een heftig debat op gang brengen, gezien de waarschijnlijke tegenreactie van bedrijven die nog steeds goederen naar Rusland exporteren en het risico van vergelding door Moskou.
Als een bijna volledig exportembargo wordt ingesteld, zou een groot deel van de resterende handelsstromen van de G7-landen met Rusland verdampen. Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad weigerde commentaar te geven op het vooruitzicht van een dergelijke maatregel.
De leden van de G7 vrezen dat dit een te groot voordeel is voor de oorlogseconomie van Poetin, omdat Moskou manieren vindt om de sancties te omzeilen door goederen via derde landen binnen te brengen. De G7 en de EU hebben verschillende sanctierondes opgelegd, waarvan sommige een aflossingsvrije periode bevatten voordat ze van kracht werden.
De reactie van Rusland
Rusland heeft op de sancties gereageerd door zelf exportverboden op te leggen en periodiek de energietoevoer naar Europa te beperken. De EU zou bijzonder kwetsbaar zijn voor beperkingen op grondstoffen zoals koper. En een bijna volledig verbod op de uitvoer naar Rusland zou Moskou nog dichter bij China kunnen brengen, omdat het alternatieven zoekt voor de gesanctioneerde goederen.
Moskou is gestopt met het publiceren van cijfers over invoer, maar verschillende internationale waarnemers en regeringen houden hun uitvoer naar Rusland en douanegegevens bij.
Zelfs met de bestaande beperkingen is Rusland erin geslaagd een aantal gesanctioneerde Amerikaanse en Europese onderdelen via derde landen in te voeren. Hierdoor zijn de G7 en de EU zich meer gaan richten op het aanpakken van het omzeilen van sancties.