20.6 C
Brussel

“Fundamentalisten kunnen we niet hebben op onze scholen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze woensdag, tijdens de plenaire sessie van het Vlaams Parlement, ondervraagt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over de toename van het moslimextremisme in de Vlaamse scholen. “Minister Weyts heeft al straffe taal gebruikt, maar we willen ook daden zien”, reageert Laeremans voor de camera van V-NIEUWS. “Als het aan ons ligt zouden we een ’three strikes and you’re out’-systeem hanteren.”

“De toenemende islamisering in onze scholen is zeker een probleem, maar de meeste van die feiten blijven onder de radar omdat de scholen daarmee niet graag uitpakken. Nu een directeur uit het Brusselse een boekje heeft opengedaan over wat er misloopt, hebben we de kans om de minister te ondervragen”, klinkt het bij Laeremans. “We willen van minister Weyts weten wat hij daaraan gaat doen, want dat is een groot probleem dat meer en meer opduikt.”

Scholen slaan alarm

Op 10 november jongstleden stond in De Tijd te lezen dat er alsmaar meer leerlingen zijn die het gezag van een vrouwelijke leerkracht niet aanvaarden, hun voeten ritueel beginnen wassen in lavabo’s op school, niet mee willen op klasuitstappen omdat ze niet voldoende zouden kunnen bidden en alsmaar meer meisjes die zich plots volledig bedekken. Toen pleitte minister Weyts ervoor scholen meer sanctioneringsmechanismen aan te reiken.

“Minister Weyts heeft al straffe taal gebruikt, maar we willen ook daden zien. Als het aan ons ligt zouden we een ’three strikes and you’re out’-systeem hanteren”, legt Laeremans op tafel. “Bij een eerste zware overtreding halen we de ouders erbij en krijgt de leerling een strafstudie. Tweede keer: een week schorsing en bij de derde overtreding dient de leerling van school gestuurd te worden. Fundamentalisten kunnen we hier echt niet hebben op onze scholen, dus dan moeten ze maar zo rap mogelijk verkassen naar het buitenland.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen