De Franse regering van premier Michel Barnier (Les Républicains) dreigt deze week te vallen na het controversiële gebruik van grondwetsartikel 49.3. Dit artikel maakt het mogelijk om een begroting goed te keuren zonder stemming in het parlement. Een motie van wantrouwen, gesteund door het Rassemblement National van Marine Le Pen, kan woensdag de doorslag geven. Dat meldt Het Nieuwsblad.
Premier Michel Barnier koos voor artikel 49.3 uit de Franse grondwet om zijn begroting door te drukken in de Assemblée Nationale, waar zijn minderheidskabinet geen meerderheid heeft. Deze stap, waarmee parlementaire goedkeuring wordt omzeild, leidde tot grote woede bij de oppositie. De linkse La France Insoumise (LFI) diende een motie van wantrouwen in, met steun van andere linkse partijen. Ook het Rassemblement National van Marine Le Pen kondigde aan de motie te steunen, waarmee de regering van Barnier op losse schroeven staat.
Sinds 1962 is geen enkele Franse regering door een motie van wantrouwen afgezet, maar daar kan woensdag dus verandering in komen.
“Fransen zijn het zat”
Marine Le Pen en LFI-leider Mathilde Panot hebben elkaar gevonden in hun kritiek op de regering. Panot stelt dat artikel 49.3 een “ontkenning van democratie” is, terwijl Le Pen spreekt van een groeiend ongenoegen onder de Fransen. “Misschien dachten ze dat het beter zou worden met Michel Barnier, maar het werd alleen maar erger,” aldus Le Pen.
De pogingen van Barnier om RN gunstig te stemmen, waaronder een beperking van medische hulp aan migranten zonder papieren en concessies over elektriciteitsprijzen, boden geen soelaas. In totaal werden geplande besparingen met 7 miljard euro verminderd, maar dat was niet voldoende voor Le Pen.
De stemming over de motie van wantrouwen, gepland voor woensdag, zal bepalen of Frankrijk op een politieke breuk afstevent.